Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Igaunijas mediķi aicina noteikt Covid-19 gultasvietu skaitu, pēc kura sākt pacientu šķirošanu

Igaunijas Ārstu savienība vērsusies pie valdības, aicinot noteikt maksimālo aizpildīto Covid-19 gultasvietu skaitu slimnīcās, pēc kura uzņemšanā nāksies pacientus šķirot pēc slimības smaguma pakāpes un ārstēšanas izredzēm, par vienu no kritērijiem izraugoties arī to, vai cilvēks ir vakcinēts.

Kā skaidrots organizācijas izplatītajā aicinājumā, Igaunijai jābūt gatavai uz šādu situāciju, ņemot vērā, ka slimnīcas nevar bezgalīgi veidot jaunas Covid-19 nodaļas, jo personāla resursi faktiski ir izsmelti.

"Igaunija kļuvusi par valsti ar visaugstāko inficēšanās līmeni pasaulē. Tā kā starp inficētajiem ir daudz nevakcinētu cilvēku, kuriem slimības gaita ir smagāka, to koronavīrusa pacientu skaits, kuriem nepieciešama hospitalizācija, ar katru dienu pieaug," uzsver mediķi.

Viņi pauduši pārliecību, ka ir pamatoti noteikt par uzņemšanas kritēriju to, vai konkrētais cilvēks ir vakcinējies, jo tas būtiski ietekmē ārstēšanas izredzes.

"Ir ļoti skaidri redzams, ka vakcinētajiem koronavīrusa pacientiem ir daudz lielāka iespēja atveseļoties un viņu ārstēšanai vajadzīgs mazāk laika," norādījis Ārstu savienības prezidents Jāns Sits. "Tas nenozīmē, ka slimnīcā varēs nonākt tikai vakcinētie, bet gadījumā, ja katastrofālā medicīnas situācijā mums būs jāizdara sarežģītas izvēles, nāksies ņemt vērā visus apstākļus."

Kā savukārt uzsvērusi Igaunijas Ārstu biedrības ētikas komitejas priekšsēdētāja Katrīna Elmeta, nav taisnīgi, ka medicīniskā aprūpe daudziem cilvēkiem ir kļuvusi nepamatoti nepieejama, un īpaši asi tas skar tos, kuri sargājuši savu un citu cilvēku veselību, vakcinējoties un ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus.

Ārstu savienība norāda, ka attieksmei pret visiem pacientiem jābūt vienādai, tādēļ nav morāla pamata nodrošināt slimnīcu gultasvietas tikai Covid-19 pacientiem. Ņemot vērā, ka visiem gultasvietu nepietiek, izšķiršanās gadījumā var tikt ņemtas vērā ārstēšanas izredzes un tas nepārkāpj ārstu ētiku, teikts aicinājumā.

Vienlaikus mediķi uzsver - jo vairāk cilvēku būs vakcinēti, jo lielāka būs iespēja nenonākt līdz šādai šķirošanai un palīdzēt visiem smagi slimajiem pacientiem.

Kā ziņots, Igaunijas slimnīcās pašlaik tiek ārstēti 610 Covid-19 pacienti un 444 no viņiem slimības gaita ir smaga.

Aizvadītajā diennaktī inficēšanās ar jauno koronavīrusu Igaunijā atklāta vēl 2306 cilvēkiem, kas ir šimbrīžam augstākais diennakts laikā atklātu inficēšanās gadījumu skaits, un Veselības departamenta aprēķinātais 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pieaudzis līdz 1766,7.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits