Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lietuvā no šodienas balstvakcinācija pret Covid-19 pieejama visiem pilngadīgajiem iedzīvotājiem

Lietuvas veselības ministrs Arūns Duļķis otrdien parakstījis rīkojumu, kas paredz, ka no šodienas balstvakcinācija pret Covid-19 pieejama visiem iedzīvotājiem vecumā no 18 gadiem - tiesa gan, ne agrāk kā 180 dienas pēc sākotnējā imunizācijas kursa pabeigšanas.

Tāds lēmums pieņemts, balstoties uz vakcīnu radītās imunitātes noturības pētījumiem, Eiropas Zāļu aģentūras un Lietuvas ekspertu ieteikumiem, teikts Veselības ministrijas paziņojumā.

Balstvakcināciju paredzēts veikt tikai ar BioNTech/Pfizer vakcīnu Comirnaty vai Johnson&Johnson (J&J) vakcīnu Janssen, bet otrais gadījums attiecas vienīgi uz tiem, kuri pirmajā reizē potēti tieši ar Janssen vakcīnu.

Uzņēmuma Moderna izstrādāto vakcīnu Spikevax izvēlēties nevarēs, lai gan līdz šim tā tika izmantota konkrētu sabiedrības grupu revakcinēšanai.

Valdības neatkarīgo ekspertu konsultatīvā padome pagājušajā nedēļā ieteica nesteigties revakcinēties ar šo preparātu, ņemot vērā, ka Moderna ASV regulatoram iesniegusi pieteikumu balstvakcinācijai lietot tikai pusi no sākotnējās devas, turklāt parādījusies informācija, ka dažas valstis pārtraukušas ar šo vakcīnu potēt zēnus un jaunus vīriešus, tādēļ Lietuvas eksperti nolēmuši pagaidīt, līdz tiks saņemti jauni dati par iespējamajām blaknēm, kā arī Eiropas Zāļu aģentūras atzinums.

Veselības ministra rīkojumā arī noteikts, ka nostiprinošo Comirnaty devu varēs saņemt pacienti vecumā no 12 gadiem, kas sirgst ar hroniskām imūnsupresiju izraisošām slimībām vai saņem imūnsupresīvus zāļu preparātus, kad pagājušas vismaz 28 dienas, kopš viņi potēti ar otro devu.

Kā žurnālistiem pastāstījis ministrijas pārstāvis Luks Galkus, laiks saņemt balstvakcīnu Lietuvā jau pienācis aptuveni 200 000 cilvēkiem un apmēram 50 000 no viņiem to jau izdarījuši.

Pēc viņa teiktā, lēmums par bērnu revakcināciju vēl netiks pieņemts, jo Lietuva gaidīs ražotāju pētījumu rezultātus un Eiropas Zāļu aģentūras atzinumu, turklāt bērnu potēšana pret Covid-19 sākta tikai vasarā, tādēļ balstvakcīna viņiem nebūs vajadzīga agrāk par nākamo gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits