Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Lietuvā sāk darboties "iespēju pase" Covid-19 pārslimojušajiem un vakcinētajiem

Lietuvā no šodienas sākusi darboties tā dēvētā iespēju pase, kas cilvēkiem pēc vakcinācijas pret Covid-19, negatīva testa vai šīs slimības pārslimošanas ļauj izmantot dažādus ierobežojumu atvieglojumus.

Iespēja lejuplādēt šo dokumentu tika aktivizēta aizvadītajā nedēļas nogalē, un līdz pirmdienas rītam to jau bija izdarījuši mazliet vairāk par 100 000 cilvēkiem, savukārt tie, kuriem nav pieejas internetam, to varēs saņemt Lietuvas Reģistru centra klientu apkalpošanas vietās.

"Iespēju pases" īpašniekiem paredzēti karantīnas noteikumu atvieglojumi vairākās dzīves jomās - ar to var apmeklēt sabiedriskās ēdināšanas iestādes, bārus un sabiedriskās iekštelpas, piedalīties lielos pasākumos un atgriezties darbavietās. Tiesa gan, arī šajās situācijās būs jāievēro distancēšanās un citas drošības prasības.

Piemēram, pasākumos, kuros piedalās tikai "iespēju pases" īpašnieki, iekštelpās dalībnieku skaits drīkst sasniegt 500, bet brīvā dabā - 2000, tomēr rīkotājiem būs jāgādā, lai sēdvietas nav aizpildītas vairāk kā par 75%, jānodrošina biļešu tirdzniecība internetā vai dalībnieku reģistrācija un visiem dalībniekiem vecumā no sešiem gadiem jāvalkā maskas. Savukārt pirtīs un baseinos, kur atrodas tikai "iespēju pases" īpašnieki , kopējais apmeklētāju skaits nav ierobežots.

"Iespēju pase" saistīta ar e-veselības sistēmu "e.sveikata", kurā ir visi dati par vakcināciju, Covid-19 pārslimošanu vai testa rezultātu.

"Iespēju pasi" var saņemt nedēļu pēc tam, kad saņemta BioNTech/Pfizer vai Moderna vakcīnas otrā deva, vai arī četras nedēļas pēc Johnson & Johnson vai AstraZeneca vakcīnas saņemšanas. Tomēr AstraZeneca gadījumā "iespēju pases" īpašniekam 12 nedēļu laikā pēc pirmās devas saņemšanas noteikti jāsaņem arī otrā deva.

Covid-19 pārslimojušie vakcinācijas pasi var izmantot pusgadu pēc pozitīva koronavīrusa testa saņemšanas.

Savukārt tiem, kuri šo dokumentu grib saņemt, veicot testu, tas būs derīgs vienu diennakti no testa veikšanas brīža. Testēšanos bez maksas var veikt pašvaldību mobilajos punktos vai par samaksu - privātajās veselības aprūpes iestādēs.

Bez papildu testēšanās "iespēju pase" tiks izsniegta bērniem līdz 16 gadu vecumam, uzrādot personas apliecību.

"Vakcinācijas pases" statuss (QR kods) jāatjauno ik pēc septiņām dienām, jo gan pēc pārslimošanas, gan pēc vakcinācijas saslimšanas iespēja nav izslēgta.

Kā uzsvērusi Ekonomikas un inovāciju ministrija, "iespēju pase" nav domāta ceļošanai uz ārzemēm - šim nolūkam Eiropas Komisija izstrādā Eiropas Savienībai kopīgu Covid-19 sertifikātu.

Pēc ministrijas aplēsēm, jūnija sākumā bez testēšanas "iespēju pasi" varēs izmantot apmēram 1,5 miljoni Lietuvas iedzīvotāju.

Jau ziņots, ka lēmumu par "iespēju pases" ieviešanu 5.maijā pieņēma Lietuvas valdība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits