Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Amerikāņus un britus satrauc vakcīnu trūkums

Kamēr rietumu valstīs vakcinācijas programmas sākušas buksēt, Izraēla paredz līdz mēneša beigām vakcinēt divus miljonus.

Lielbritānija, paātrinot vakcinācijas programmu, no šīs nedēļas sāk izplatīt arī Oksfordas Universitātes un uzņēmuma AstraZeneca izstrādāto vakcīnu. Šī ir jau otrā britu uzraugu apstiprinātā vakcīna.

Tomēr vakcinācijas temps un vakcīnu daudzums radījis bažas, tāpēc britu valdība lēmusi aizkavēt otrās vakcīnas dozas izsniegšanu un dod priekšroku tiem, kas nav saņēmuši pirmo. Savukārt ASV valdībā apsvērta iespēja vakcinēšanā izmantot tikai pusi Moderna medikamenta dozas. 

Otrā vakcīna

"Šis ir pagrieziena moments mūsu cīņā pret šo šausminošo vīrusu, un es ceru, ka tas atjaunos cerību uz pandēmijas drīzām beigām," pēc otrās vakcīnas izplatīšanas sākuma sacījis veselības ministrs Mets Henkoks. Britiem no šīs nedēļas ir pieejams pusmiljons Oxford/AstraZeneca vakcīnu, kuras tiks izdalītas sešām lielākajām reģionālajām slimnīcām un virknei ģimenes ārstu prakšu un aprūpes namu. Kopumā valdība noslēgusi vienošanos par 100 miljonu dozu iegādi.

Vienlaikus, bažījoties par vakcīnu trūkumu un kopējo situāciju valstī, valdība kopā ar valsts imunoloģijas ekspertiem lēmusi pirmo dozu saņēmušajiem veikt otro vakcinēšanos tikai pēc divpadsmit nedēļām, nevis, kā sākotnēji plānots, pēc trim nedēļām. Britu Medicīnas asociācija šo lēmumu nosauca par "neticami negodīgu". BBC norāda, ka īpašas bažas rada Pfizer/BioNTech otrās vakcīnas laika pārcelšana, jo nav pārbaudīta tās ietekme uz imunitāti, ja otrā vakcinēšanās nenotiek laikā.

Premjers Boriss Džonsons arī brīdinājis, ka īstermiņā Anglijā, visticamāk, tiks ieviesti striktāki ierobežojumi. BBC vēsta, ka svētku periodāvisā valstī strauji izplatījusies jaunā koronavīrusa mutācija, kas, kā liecina sākotnējie dati, ir lipīgāka nekā iepriekšējie vīrusa veidi un vieglāk inficē gados jaunākos. Aizvadītā svētdiena iezīmēja sesto dienu pēc kārtas, kad valstī konstatēti vairāk nekā 50 tūkstoši jaunu saslimšanas gadījumu. Opozīcijas līderis Kīrs Stārmers pirmdien aicināja valdību ieviest Anglijā ierobežojumus nekavējoties. "Neļausim premjeram teikt "es to izdarīšu, bet ne tagad"," sacījis K. Stārmers.

Ziemeļīrijā un Velsā jau darbojas ierobežojumi un pārvietošanās liegumi, bet Skotijas valdība tos apspriedīs tuvākajās dienās.

Puse vakcīnas Kamēr britu valdība grasās aizkavēt otrās dozas izsniegšanu, kā ziņo Reuters, ASV apsvērta iespēja katru uzņēmuma Moderna vakcīnas dozu sadalīt uz pusēm. Tādējādi valdība cer vakcinēt divreiz vairāk iedzīvotāju. "Mēs zinām, ka tas rada identisku imūnsistēmas atbildi," sacījis par vakcīnas izplatīšanu atbildīgais Monsefs Slauī. Mediji vēsta, ka amatpersonas šo apspriež gan ar Moderna pārstāvjiem, gan medikamentu uzraugiem. Tomēr ASV vakcinēšanās tempi nav sasnieguši vēlamos, un, lai gan valdība solīja līdz pērnā gada beigām vakcinēt 20 miljonus, dati liecina, ka vakcinēti tikai nepilni pieci miljoni. Mediji vēsta, ka process ir aizkavējies, jo valdība štatiem nedeva norādes vakcīnas izplatīšanā. M. Slauī arī noraidījis britu izvēlēto pieeju, sakot, ka Moderna vakcīnas dozas sadalīšana uz pusi ir "atbildīgāka" pieeja.

Savukārt France24 ziņo, ka, par spīti franču valdības apgalvojumiem, ka vakcīna tiks strauji izplatīta, un prezidenta Emanuela Makrona Jaungada uzrunā paustajiem solījumiem pasteidzināt procesu, līdz šīs nedēļas pirmdienai vakcinēti bija tikai 516 cilvēki. Salīdzinājumam briti līdz gada beigām bija vakcinējuši teju miljonu cilvēku, bet Vācija līdz 2. janvārim vairāk nekā 230 tūkstošus. "Šis ir lielākais pieredzētais sabiedrības veselības uzraudzības fiasko," komentējis bijušais franču veselības ministrs Martins Blašjērs. Veselības ministrija aizbildinājusies, ka lēnais temps ir, lai neradītu satraukumu pret vakcīnu skeptiskajā sabiedrības daļā. Dati liecina, ka apmēram četri no 10 Francijas iedzīvotājiem neuzticas jaunajām vakcīnām.

Trešdien arī paredzēta Eiropas Zāļu aģentūras sanāksme, lai izvērtētu ASV un citviet jau apstiprināto Moderna vakcīnu izmantošanai Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Straujākais temps vakcīnu izplatīšanā ir Izraēlā. Līdz šai nedēļai tā bija vakcinējusi jau miljonu no apmēram deviņiem miljoniem valstī dzīvojošo. Premjers Benjamins Netanjahu solījis, ka līdz mēneša beigām divi miljoni, pārsvarā riska grupās esošie, būs saņēmuši abas nepieciešamās vakcīnas dozas. "Mēs esam priekšā visai pasaulei," sacījis B. Netanjahu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits