Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Azarovs: Ukraina joprojām vēlas parakstīt ES asociācijas līgumu

Ukraina joprojām vēlas ar Eiropas Savienību (ES) parakstīt asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu, trešdien pavēstīja Ukrainas premjerministrs Mikola Azarovs. Tikmēr pie valdības nama Kijevā trešdien jau ceturto dienu pēc kārtas uz protesta mītiņu pulcējušies simtiem demonstrantu.

"Ar visu atbildību es apstiprinu, ka asociācijas līguma sarunu process turpinās, un darbs, virzot mūsu valsti tuvāk Eiropas standartiem, nerimstas ne dienu," valdības sēdē paziņoja Azarovs.

Ukrainas parlaments pagājušajā ceturtdienā nespēja vienoties par likumprojektu, kas ļautu notiesātajai ekspremjerei Jūlijai Timošenko doties ārstēties uz ārvalstīm. Pēc tam Ukrainas valdība paziņoja, ka aptur ES asociācijas līguma parakstīšanas sagatavošanas procesu.

Svētdien Kijevā vairāk nekā 100 000 cilvēku piedalījās demonstrācijā, protestējot pret šo valdības lēmumu. Mediji vēsta, ka tie ir lielākie protesti, kādi notikuši Ukrainas galvaspilsētā kopš 2004.gada Oranžās revolūcijas.

Protesta akcijas Kijevā un citās Ukrainas pilsētās turpinājās arī pirmdien un otrdien.

Solidarizējoties ar protestiem, Timošenko pirmdien pieteica badastreiku.

"Es paziņoju, ka sāku beztermiņa badastreiku, pieprasot, lai [prezidents Viktors] Janukovičs paraksta asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu ar ES," teikts ekspremjeres paziņojumā.

Savukārt Janukovičs otrdien paziņoja, ka dosies uz ES samitu Viļņā, tomēr asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu ar ES viņš parakstīs tad, kad tas būs Kijevas interesēs.

"Tiklīdz mēs sasniegsim šo līmeni, kas mums būs komfortabls, un kad tas atbildīs mūsu interesēm, kad mēs vienosimies par normāliem nosacījumiem, tad mēs runāsim par parakstīšanu. Kad tas būs - drīz vai ne tik drīz -, to rādīs laiks. Es gribu, lai šis laiks pienāk pēc iespējas ātrāk," sacīja Janukovičs.

Eiropas standartu ieviešanai Ukrainā ik gadu būtu vajadzīgi vismaz 20 miljardi dolāru (desmit miljardi latu), sacīja prezidents.

ES vēl 2010.gadā esot piedāvājusi Ukrainai 610 miljonus eiro (427 miljonus latu) tehniskās palīdzības formā, tomēr kā priekšnosacījumu tā pieprasījusi parakstīt vienošanos ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF).

"Trīs gadus pēc kārtas mums rādīja šo konfekti skaistā papīriņā, bet sacīja, ka jūs to saņemsiet, kad parakstīsies vienošanos ar SVF. Es negribu runāt rupji, bet nevajag mūs tā pazemot," sacīja prezidents.

Tostarp sarunām ar SVF nav bijis nekādu rezultātu, viņš atzina.

ES paplašināšanās komisārs Štefans Fīle pirmdien apliecināja, ka ES ir gatava līdz piektdienas rītam gaidīt Ukrainas lēmumu par asociācijas līguma parakstīšanu.

"Mēs esam gatavi, un durvis ir atvērtas. Burtiskā nozīmē galīgais termiņš risinājumam ir piektdienas rīts. Jā, ir cerība uz parakstīšanu, un cerība, kā zināms, mirst pēdējā," sacīja komisārs.

"Es zinu par Ukrainas valdības lēmumu. Mēs zinām, ka atbilstoši Ukrainas konstitūcijai prezidents paraksta šāda veida līgumus. Šāda iespēja nepaveras katru otro dienu vai katru otro nedēļu. Tagad viss ir Ukrainas puses rokās, kas ir lūgusi pauzi," norādīja Fīle.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits