Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Drošības eksperti aicina stingrāk kontrolēt robežas

Valstīm jāuzlabo robežu kontrole, lai cīnītos ar starptautisko noziedzību, otrdien tika atzīts Interpola pasaules kongresā.

Trūkumi robežu kontrolē būtiski ietekmējuši to, ka kopš 2014.gada janvāra ap 16 000 kaujinieku pametuši savas valstis un piebiedrojušies teroristu aktivitātēm vai konfliktiem.

Visā pasaulē pazaudēti vai nozagti vairāk nekā 40 miljoni ceļošanas dokumentu. Tas ir daudz vairāk nekā viltoti, bet tikai 20 dalībvalstis regulāri izmanto Interpola ceļošanas dokumentu datu bāzi, pavēstīja organizācijas pārstāvji.

"Mēs neizmantojam tās iespējas, kuras mums ir," sacīja drošības kompānijas Entrust Datacard pārstāvis Marks Džoinss.

Tika pieminēts arī gadījums, kad divi Irānas pilsoņi ar zagtām pasēm iekāpa Malaysia Airlines lidmašīnā, kura pēc tam pazuda.

"Daudz resursu tika iztērēts, lai noskaidrotu, kas viņi bija," kaut arī nav informācijas, kas ļautu domāt, ka viņiem bija saistība ar lidmašīnas pazušanu, sacīja biometrisko identifikācijas sistēmu ražotāja Securiport pārstāvis Atila Freska.

"To varētu novērst ar ieiešanas un iziešanas reģistrēšanu ar biometriskajiem datiem un paša ceļošanas dokumenta autentifikāciju," skaidroja speciālists. "Tehnoloģija ir, atliek tikai to izmantot."

Freska arī norādīja, ka daudzi kaujinieki, kas bija iesaistīti 2013.gada tirdzniecības centra ķīlnieku krīzē Kenijā, bija pārgājuši Somālijas robežu. Viņš uzsvēra, ka bieži zemes un jūras robežas tiek atstātas novārtā par labu lidostu drošībai.

Paredzams, ka starptautisko ceļotāju skaits no 2017.gada katru gadu pārsniegs 1,5 miljardus cilvēku. Tas nozīmē nopietnus izaicinājumus robežkontrolei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits