Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Eiropā var augt islamofobija

Pēc pagājušajā trešdienā Parīzē notikušā terora akta pret satīriskā izdevuma Charlie Hebdo redakciju, kas atļāvās publicēt karikatūras par islāmu, Rietumeiropā pieaug bažas, ka notikušais veicinās neiecietību pret musulmaņiem un vairos atbalstu politiskajiem spēkiem, kas ir naidīgi imigrantiem, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Jau ilgāku laiku pirms uzbrukuma Charlie Hebdo vairākās Rietumeiropas valstīs pieauga pretislāma un pretimigrantu noskaņojums. To lielā mērā veicināja hroniskās ekonomiskās problēmas un augstais bezdarbs Eiropā, ko sev par labu izmanto populistiski un galēji labēji spēki. Nesekmīgi izrādījušies šo valstu valdību centieni pilnvērtīgi iekļaut savā sabiedrībā imigrantus, no kuriem daļa jūtas kā zemākas šķiras pilsoņi, tādēļ kļuvuši par vieglu ēsmu Rietumiem naidīgām ideoloģijām, piemēram, radikālajam islāmam.

Francijā, kuras aptuveni piecus miljonus lielā musulmaņu kopiena (7,5% no 65 miljoniem iedzīvotāju) ir lielākā Eiropā, populārākā politiķe ir Marina Lepena, kas vada eiroskeptisko un pret imigrantiem noskaņoto partiju Nacionālā fronte. Lepena atklāti vaino imigrantus Francijas rekordaugstajā bezdarbā un augošajā sociālajā nevienlīdzībā.

Atšķirībā no sociālistu prezidenta Fransuā Olanda, kurš pēc uzbrukuma izdevumam centās atturēt frančus no musulmaņu kopienas demonizēšanas, viņa paziņoja, ka Francijas valdībai "skaļi un skaidri" jāvēršas pret islāma fundamentālismu.

Vācijā popularitāti iekarojošā kustība Patriotiskie eiropieši pret Rietumu islamizāciju (PEGIDA), par kuras bastionu kļuvusi valsts austrumu pilsēta Drēzdene, pēc terora akta Parīzē norādīja, ka ir brīdinājusi par islāmistu draudiem Eiropai. "Islāmisti Francijā parādīja, ka nav spējīgi dzīvot demokrātijā, bet kā risinājumu redz vardarbību un nāvi,"teikts PEGIDA paziņojumā.

Pagājušajā nedēļā publicētajā aptaujā, kas veikta novembrī, 61% Vācijas iedzīvotāju atzinuši, ka "islāmam nav vietas Rietumos", savukārt 57% respondentu apgalvoja, ka jūtas "islāma apdraudēti".

Eiropas musulmaņi un eksperti brīdina, ka var pieņemties spēkā vārdiski un pat fiziski uzbrukumi islāmticīgajiem.

"Jebkurš incidents, līdzīgs Parīzē piedzīvotajam, pielies eļļu ugunij," uzskata Vācijas Māršala fonda pētnieks Jorgs Forbrigs. "Radikālās kustības to izmantos kā iespēju, lai paziņotu, ka islāms apdraud mūsu valstis."

Visu Ulda Ķezbera rakstu Eiropā var augt islamofobija lasiet pirmdienas, 12. janvāra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits