Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

G7 apņemas mazināt ekonomisko atkarību no Ķīnas un aicina Pekinu mudināt Krieviju izbeigt karu Ukrainā

G7 valstu mērķis ir samazināt savu ekonomisko atkarību no Ķīnas, vienlaikus saglabājot attiecības, pausts septiņu pasaules ekonomikas lielvaru samita komunikē, kurā arī izteikts aicinājums Ķīnai "izdarīt spiedienu uz Krieviju", lai tā izbeigtu karu Ukrainā un izvestu savu karaspēku.

"Mūsu politikas pieejas mērķis nav kaitēt Ķīnai vai iegrožot Ķīnas ekonomikas progresu un attīstību," uzsvērts paziņojumā.

"Mēs nepārtraucam attiecības vai nenovēršamies. Vienlaikus mēs atzīstam, ka ekonomikas elastībai ir jāveic risku mazināšana un dažādošana. Mēs individuāli un kolektīvi rīkosimies, lai ieguldītu savas ekonomikas dzīvīgumā. Mēs samazināsim pārmērīgo atkarību kritiskās piegādes ķēdēs," lasāms komunikē.

Lai saglabātu ilgtspējīgas ekonomiskās attiecības ar Ķīnu un stiprinātu starptautisko tirdzniecības sistēmu, G7 uzstāj uz godīgiem noteikumiem grupas kompānijām un darbiniekiem Ķīnā.

"Mēs meklēsim risinājumus Ķīnas netirgus politikas un prakses radītajām problēmām, kas kropļo globālo ekonomiku. Mēs vērsīsimies pret kaitnieciskām praksēm, piemēram, nelikumīgu tehnoloģiju nodošanu vai datu izpaušanu. Mēs veicināsim izturību ekonomiskās šantāžas gadījumos," apņēmušies G7 līderi.

Hirosimā notiekošā samita otrajā dienā publicētajā komunikē valstu līderi pauduši vēlmi veidot konstruktīvas un stabilas attiecības ar Ķīnu, jo uzskata, ka tas ir svarīgi, risinot globālās attiecības.

Tāpat komunikē izteikts "aicinājums Ķīnai atbalstīt visaptverošu, taisnīgu un ilgstošu mieru, kas balstīts teritoriālajā nedalāmībā un ANO Hartas principos un mērķos, arī veicinot tiešu dialogu ar Ukrainu".

Līdz šim Ķīna nav pat nosodījusi Krievijas agresijas iebrukumu Ukrainā, vienlaikus paužot atbalstu Krievijas režīmam Vladimira Putina vadībā.

Komentējot Ķīnas pretenzijas uz Taivānu, G7 noraidīja jebkādu vienpusējus mēģinājumus mainīt esošo situāciju ar spēku un piespiešanu. "Mēs atkārtoti apliecinām, ka mieram un stabilitātei Taivānas šaurumā ir nenovērtējama nozīme starptautiskās sabiedrības drošībā un labklājībā".

G7 komunikē izteikts aicinājums "miermīlīgi atrisināt šauruma problēmas", vienlaikus apliecinot, ka G7 valstis joprojām atbalsta tā dēvēto vienas Ķīnas politiku. Vienlaikus G7 kā "juridiski nepamatotas" noraidīja Ķīnas teritoriālās pretenzijas Dienvidķīnas jūrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits