Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Izraēla konfliktā ar Irānu meklē Azerbaidžānas palīdzību

Izraēlas vistuvākais sabiedrotais Savienotās Valstis izturas rezervēti pret ebreju valsts plāniem ar militāriem pasākumiem apturēt abām valstīm naidīgās Irānas ilgi loloto kodolprogrammu, ko Rietumi uzskata par mēģinājumu tikt pie atomieročiem. Tomēr Vašingtonas skeptiskā nostāja nav mazinājusi Izraēlas entuziasmu, jo Amerikas neiesaistīšanās gadījumā tai palīdzīgu roku varētu sniegt Azerbaidžāna. Energoresursiem bagātajai Kaukāza valstij ir draudzīgas attiecības ar Izraēlu, bet Azerbaidžānā valdošais autoritārais režīms Irānu uzskata par draudu sev.

Slēptā draudzība

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu pirms dažām nedēļām paziņoja, ka Irānai nepieciešams vēl gads, lai tā varētu sākt ražot atomieročus. Viņaprāt, lai nepieļautu, ka neprognozējamā un agresīvā islāmistu režīma rokās nonāk masu iznīcināšanas ieroči, iespējami drīzāk ir jādod trieciens Irānas kodolobjektiem. Savukārt ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija uzstāj uz diplomātiju un ekonomiskajām sankcijām, militārus soļus atstājot kā galējo risinājumu.

Irāna atrodas tūkstošiem kilometru no Izraēlas, tādēļ bez amerikāņu, kuriem reģionā ir militārās bāzes un kara kuģi, palīdzības izraēliešiem būtu ļoti sarežģīti veikt uzbrukumus, jo nevarētu nodrošināt degvielas uzpildi lidaparātiem, veikt izlūkošanu un nosūtīt glābšanas komandas. Tāpēc Izraēlai jālūkojas Azerbaidžānas virzienā, jo tā ir viena no retajām musulmaņu valstīm, kas draudzējas ar Telavivu.

Šī draudzība ir abpusēji izdevīga, jo Izraēlai nepieciešama Azerbaidžānas nafta, bet Azerbaidžāna no Izraēlas iepērk bruņojumu. Pērn abas valstis noslēdza 1,6 miljardu dolāru (860 miljoni latu) vērtu bruņojuma līgumu. Tomēr Telavivas un Baku attiecības netiek īpaši afišētas. I. Alijevs reiz teicis, ka Azerbaidžānas attiecības ar Izraēlu ir kā «aisbergs, kura deviņas desmitdaļas atrodas zem ūdens».

Izraēla kā drošības garants

Azerbaidžāna ir Irānas kaimiņvalsts, tādēļ tā būtu ideāla vieta, no kuras izraēlieši varētu veikt uzbrukumus irāņu kodolobjektiem. Avoti Azerbaidžānas militārajās struktūrās un Krievijas izlūkdienestos aģentūrai Reuters «pačukstējuši», ka Izraēla ir pētījusi, kā militārās bāzes Azerbaidžānā varētu izmantot iespējamā uzbrukuma Irānai gadījumā. Abu valstu amatpersonas to noliedz.

Neatkarīgais azerbaidžāņu politiķis Rasims Musabajovs, kurš strādā Azerbaidžānas parlamenta Ārlietu komitejā, apgalvo, ka Azerbaidžāna ietilpst Izraēlas uzbrukuma plānos vismaz kā vieta iznīcinātāju uzpildīšanai. Savukārt anonīmas izraēliešu amatpersonas atzinušas, ka Azerbaidžānā varētu piepildīt Izraēlas degvielas uzpildes lidmašīnas.

Azerbaidžāna jau pašlaik piegādā Izraēlai izlūkošanas informāciju par Irānu. Pērn noslēgtais bruņojuma līgums paredzēja, ka Azerbaidžāna var izgatavot 60 izraēliešu projektētas bezpilota lidmašīnas. «Ar tām Izraēla netieši var novērot, kas notiek Irānā, kamēr mēs sargājam savas robežas,» stāsta R. Musabajovs.

Bijušajai Padomju Savienības republikai ir saspīlētas attiecības ar Irānu, kur mīt divreiz vairāk azerbaidžāņu nekā pašā Azerbaidžānā. Teherānas sponsorētais azerbaidžāņu valodā raidošais telekanāls, kuru var redzēt arī Azerbaidžānā, I. Alijevu attēlo kā Izraēlas un Rietumu pakalpiņu un regulāri ziņo par korupciju kaimiņvalstī. Bet I. Alijevs uzskata, ka Irāna atbalsta viņa režīmam nedraudzīgos islāmistus.

I. Alijevam pietuvinātas amatpersonas apgalvo, ka Azerbaidžānas galvenais arguments draudzībai ar Izraēlu ir bīstamais kaimiņš Irāna. Tajā pašā laikā azerbaidžāņi saprot, ka iesaistīšanās militārajās operācijās pret Irānu var apdraudēt viņu naftas un gāzes ieguves vietas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits