Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Ķīnā nāvessodu var piespriest par 55 dažādiem noziegumiem

Straujais izpildīto nāvessodu skaita kāpums Tuvo Austrumu reģionā 2011. gadā būtiski palielinājis kopējo zināmo izpildīto nāvessodu skaitu pasaulē, salīdzinot ar 2010. gadu, liecina otrdien publicētais cilvēktiesību organizācijas Amnesty International ziņojums. Tajā pašā laikā Ķīnā augstākais soda mērs tiek piespriests un izpildīts biežāk, nekā pārējā pasaulē kopā ņemot. Savukārt ASV pērn bijušas vienīgās no tā saucamajām Rietumu demokrātijām, kur notiesātajiem izpildīts nāvessods.

Piespiež atzīties

Amnesty International, kas pazīstama ar stingro opozīciju nāvessodam un tā piespriešanai pat visnežēlīgāko noziegumu gadījumā, jaunākajā pārskatā par nāvessodiem pasaulē raksta, ka 2011. gadā tie izpildīti vismaz 676 cilvēkiem, kas ir vairāk nekā 2010. gadā, kad to izpildīja 527 cilvēkiem. Tajā pašā laikā cilvēktiesību aizstāvji uzsver, ka 2011. gadā nāvessods izpildīts 20 valstīs (no 198 aplūkotajām), kas ir par trim mazāk nekā 2010. gadā. Satraucošs ir fakts, ka 2011. gada beigās rindā uz piespriestā nāvessoda izpildi gaidīja vismaz 18 750 notiesāto.

Amnesty International apkopojums liecina, ka vairumā valstu, kur piespriests vai izpildīts nāvessods, tiesas prāvas nav atbildušas starptautiskajiem godīgas tiesas standartiem. Daudzos gadījumos nāvessods piespriests pēc «atzīšanās», kas panākta ar spīdzināšanu vai citiem iespaidošanas paņēmieniem.

Londonā bāzētās organizācijas vadītājs Salils Šetijs ir gandarīts, ka vairums pasaules valstu atteikušās no nāvessoda, un cer, ka to piemēram sekos arī atlikušās. «Mūsu vēstījums šo atsevišķo mazākumā esošo valstu, kuras turpina izpildīt nāvessodu, līderiem ir skaidrs: jūs neejat kopsolī ar pārējo pasauli un ir pienācis laiks jums pieņemt lēmumus, lai atteiktos no visļaunākā, necilvēcīgākā un pazemojošākā soda mēra,» uzsver S. Šetijs.

Slēpj patiesību

Pērn Tuvajos Austrumos izpildīto nāvessodu skaits pieauga par 50%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Šeit gan jāņem vērā, ka 99% no reģionā izpildītajiem nāvessodiem reģistrēti četrās valstīs - Irānā, Saūda Arābijā, Irākā un Jemenā.

Irānā pērn nāvessods izpildīts vismaz 360 cilvēkiem, kas ir krietni vairāk nekā 2010. gadā, kad augstāko soda mēru izpildīja 252 notiesātajiem. Saūda Arābijā, kur 2010. gadā ar nāvi sodīti 27 cilvēki, pagājušajā gadā nāvessods izpildīts 82 reizes.

Amnesty International apgalvo, ka nedrīkst paļauties uz oficiālajiem datiem no Irānas, jo organizācijas rīcībā esot ticama informācija, ka 2011. gadā islāma republikā veikti vēl 274 nāvessodi, kas nav uzrādīti valdības dokumentos. Vismaz trīs gadījumos nāvessods izpildīts cilvēkiem, kuri nozieguma izdarīšanas laikā bijuši jaunāki par 18 gadiem.

Ziņojumā nav iekļauti dati par Ķīnu, tomēr Amnesty International nešaubās, ka arī 2011. gadā šajā valstī piespriesti un izpildīti tūkstošiem nāvessodu. «Mēs pārstājām publicēt datus, kas pieejami Ķīnas oficiālajos avotos, jo tie, visticamāk, ir daudz «optimistiskāki» par patiesajiem skaitļiem,» teikts dokumentā.

Organizācija pieprasījusi Pekinai publicēt statistiku par nāvessodiem, lai varētu salīdzināt, cik patiesi ir Ķīnas nesenie paziņojumi, ka kopš 2007. gada nāvessoda izmantošana valstī ir nozīmīgi samazinājusies. «Neviena valsts nav salīdzināma ar Ķīnu, ja runā par piespriesto un izpildīto nāvessodu skaitu,» Amnesty International vadītājs S. Šetijs stāsta aģentūrai AFP. «Galvenais iemesls tam ir fakts, ka nāvessodu var piespriest par gandrīz 55 dažādiem noziegumiem.»

Organizācija īpaši izceļ ASV, jo tā ir vienīgā no G8 jeb pasaules attīstītākajām valstīm, kur pagājušajā gadā izpildīti nāvessodi. Šeit augstākais soda mērs izpildīts 43 notiesātajiem. Tomēr šim skaitlim ir tendence gadu no gada samazināties, jo 2010. gadā ASV nāvessodu izpildīja 46, bet 2002. gadā 71 cilvēkam, raksta AP.

Baltkrievija ir vienīgā Eiropas valsts, kur nāvessods joprojām ir spēkā, un pērn to izpildīja diviem cilvēkiem. Šogad nāvessods varētu tikt izpildīts diviem vīriešiem, kurus notiesāja par Minskas metro spridzināšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits