Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ķīna noraida PVO aicinājumus atsākt izmeklēšanu par Covid-19 izcelsmi

Ķīna piektdien noraidījusi Pasaules Veselības organizācijas (PVO) aicinājumus atsākt izmeklēšanu par Covid-19 izcelsmi.

Koronavīrusa pandēmija, kas sākās Uhaņā, Ķīnas vidienē, pasaulē laupījusi dzīvību vairāk nekā četriem miljoniem cilvēku un paralizējusi ekonomiku.

PVO darba grupa, kurā bija starptautiski eksperti, 2021.gada janvārī devās uz Uhaņu, lai sadarbībā ar Ķīnas kolēģiem izstrādātu pirmās fāzes ziņojumu par pandēmijas izcelsmi, taču ziņojumā eksperti nenonāca pie konkrēta secinājuma.

Ceturtdien PVO aicināja Ķīnu dalīties ar datiem par agrīnajiem Covid-19 gadījumiem, lai atjaunotu izmeklēšanu par Covid-19 izcelsmi.

Ķīna noraidīja PVO aicinājumu, paziņojot, ka ar sākotnējo izmeklēšanu pietiek un papildu datu pieprasīšana ir politiski motivēta.

"Mēs iebilstam pret politisko izmeklēšanu (..) un atteikšanos no kopīgā ziņojuma", kas tika publiskots pēc PVO ekspertu grupas Uhaņas vizītes janvārī, žurnālistiem sacīja Ķīnas ārlietu ministra vietnieks Ma Džaosju.

Kopīgajā ziņojumā bija teikts, ka visticamākais scenārijs ir vīrusa pārnešana no sikspārņiem uz cilvēkiem ar kāda cita dzīvnieka starpniecību, bet iespējamība, ka vīruss izplatījies no laboratorijas Uhaņā, ir ļoti mazticama.

Ķīnas ārlietu ministra vietnieks noliedza, ka izmeklēšanā būtu radušās jaunas līnijas.

"Starptautiskā sabiedrība un zinātnieku aprindas atzina PVO un Ķīnas kopīgā ziņojuma secinājumus un ieteikumus," sacīja Ma, uzsverot, ka turpmākā globālā izmeklēšana būtu jābalsta tikai uz šo ziņojumu, nevis jāveic jauna.

Ņemot vērā, ka Ķīna nevēlas iesaistīt ārvalstu izmeklētājus pandēmijas izcelsmes izpētē, eksperti arvien atvērtāk izturas pret iespējamību, ka vīruss tomēr varētu būt noplūdis no laboratorijas.

Pat PVO vadītājs Tedross Adanoms Gebrejesuss izteicies, ka sākotnējā izmeklēšanā laboratoriju teorija nav izpētīta pietiekami dziļi.

PVO pagājušā mēneša aicinājums izmeklēšanas otrajā fāzē veikt auditus Uhaņas laboratorijās sadusmoja Pekinu, kas tajā saskatīja "veselā saprāta necienīšanu un iedomību attiecībā pret zinātni".

Tikmēr dāņu zinātnieks Pēters Bens Embareks, kurš vadīja starptautisko misiju Uhaņā, izteicies, ka viena no iespējamībām, kā vīruss nonācis no sikspārņiem pie cilvēkiem, ir laboratorijas darbinieka inficēšanās paraugu ņemšanas laikā.

Bens Embareks dāņu televīzijā sacīja, ka sikspārņi, kas tiek turēti aizdomās kā vīrusa izcelsmes avots, nebija no Uhaņas reģiona un vienīgie cilvēki, kas, domājams, tiem pietuvojās, bija Uhaņas laboratoriju darbinieki.

Bens Embareks agrāka medijiem atzina, ka izmeklēšanā Uhaņā politika vienmēr bija klātesoša.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits