Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ķīna pēc izpildītajiem nāvessodiem līdere pasaulē

Kaut arī 2010. gadā pasaulē joprojām izpildīts liels skaits nāvessodu, viss liecina, ka aizvien vairāk valstu tuvākajos gados atteiksies no augstākā soda mēra, pirmdien publicētajā ziņojumā pauž starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija Amnesty International.

Organizācijas apkopotie dati rāda, ka pērn 23 pasaules valstīs izpildīti vismaz 527 nāvessodi, kas ir nedaudz mazāk nekā 2009. gadā, kad 19 valstīs ar nāvi tika sodīti 714 notiesātie. Pēdējos divos gados nāvessodu skaits krasi krities, piemēram, 2008. gadā tie izpildīti vismaz 2390 reižu.

Soda par sīkumiem

Diemžēl Amnesty International rīcībā nav pilnīga aina par izpildīto nāvessodu skaitu, jo daudzas valstis tos izpilda slepeni. Tieši tādēļ ziņojumā nav iekļauta Ķīna, kurā, visticamāk, 2010. gadā augstākais soda mērs piespriests un izpildīts vairākiem tūkstošiem cilvēku. 2008. gadā komunistiskajā valstī ar nāvi tika sodīti vismaz 1718 cilvēku.

Tomēr cilvēktiesību organizācija domā, ka arī Ķīna samazina nāvessodu skaitu. «Izskatās, ka Ķīna virzās uz to, lai ierobežotu nāvessodu piespriešanu. Piemēram, daži balto apkaklīšu izdarītie noziegumi ir izņemti vai arī tos plāno izņemt no smagāko noziegumu saraksta,» stāsta Amnesty International kampaņas pret nāvessodiem vadītāja Laura Moije. «Tādēļ mēs ceram, ka Ķīna pievērš uzmanību vēstījumam no starptautiskās sabiedrības un cilvēktiesību aizstāvjiem, kuri saka, ka nāvessods ir jāatceļ.»

Pagājušajā gadā vairākums nāvessodu izpildīts Āzijā un Tuvajos Austrumos. Irānā to skaits pārsniedzis 250, kas ir krietni vairāk nekā aizpērn, kad augstākais sods izpildīts vismaz 38 cilvēkiem. No neoficiāliem avotiem ir zināms, ka pērn komunistiskajā un izolētajā Ziemeļkorejā izpildīti vairāk nekā 60 nāvessodi, kas ir uz pusi mazāk nekā gadu iepriekš. Savukārt Jemenā ar tiesas spriedumu nonāvēti vismaz 53 noziedznieki.

ASV, kas ir vienīgā rietumvalsts, kurā turpina izpildīt nāvessodu, 2010. gadā ar to sodīti 52 cilvēki. Vienīgā Eiropas valsts, kur izpildīts augstākais soda mērs, bijusi Baltkrievija, kur ar nāvi sodīti divi cilvēki.

Amnesty International ģenerālsekretārs Salils Šetijs stāsta, ka iepriecina nāvessodu skaita samazināšanās tendence, tomēr viņu satrauc, ka augstāko soda mēru piespriež par pārkāpumiem, kas saistīti ar narkotikām, ekonomiskajiem noziegumiem, zaimošanu un seksuālajām attiecībām, kas starp pieaugušajiem notikušas pēc abpusējas piekrišanas.

Savukārt Irāna, Pakistāna, Saūda Arābija, Sudāna un Apvienotie Arābu emirāti 2010. gadā pārkāpuši starptautisko aizliegumu un piesprieduši nāvessodu cilvēkiem, kas nozieguma izdarīšanas brīdī bija jaunāki par 18 gadiem.

Virzās uz atcelšanu

Kaut arī pagājušajā gadā pēc pārtraukuma nāvessods izpildīts sešās valstīs, Amnesty International uzskata, ka pasaule virzās uz to, lai atbrīvotos no augstākā soda mēra. Pašlaik tas ir atcelts 139 valstīs.

Vienīgā valsts, kas 2010. pieņēma lēmumu atcelt nāvessodu, bija Gabona Āfrikā. Pašlaik aktīva kampaņa par nāvessoda atcelšanu notiek vēl vienā Āfrikas valstī - Ganā. Āzijas valsts Mongolijas prezidents izsludināja moratoriju nāvessodam, kas tiek uzskatīts par valsts noslēpumu. Savukārt Ilinoisa šomēnes kļuva par 16. ASV štatu, kas atteicies no nāvessoda.

Jāņem vērā, ka daudzās valstīs, kurās nāvessods ir atļauts, tas pēdējos gados netiek piemērots. Piemēram, Krievijā jau vairākus gadus turpinās diskusijas par nāvessoda aizliegšanu, lai gan neviens ar to nav sodīts jau kopš 1996. gada.

Pozitīvs notikums bija decembrī ANO pieņemtā rezolūcija, kas aicina noteikt moratoriju nāvessodam. «Pasaule - brīva no nāvessoda - nav neiespējama, tā ir neizbēgama,» uzskata S. Šetijs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits