Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 21. jūnijs
Monvīds, Egita, Emīls

Ķīnas zonde sāk atpakaļceļu no Mēness

Ķīna paziņojusi, ka tās sūtītās lunārās zondes Čana E 6 modulis veiksmīgi pacēlies no vietas Mēness neredzamajā (tālajā) pusē, kur zonde tika nosēdināta pagājušajā nedēļā, un ar tur iegūtajiem iežu paraugiem sācis ceļu atpakaļ uz Zemi, vēsta BBC.

Zonde Čana E 6, kas nosaukta ķīniešu mitoloģijas Mēness dievietes vārdā, nedēļas nogalē tika nosēdināta netālu no Mēness dienvidpola. Ķīna ir vienīgā pasaules valsts, kurai izdevies nosēdināt kosmisko aparātu Mēness tālajā pusē. Tai to izdevās izdarīt arī 2019. gadā. Ķīnas Nacionālā kosmosa aģentūra misiju jau nodēvējusi par "cilvēcei nepieredzētu soli Mēness pētniecībā".

Tiek uzskatīts, ka Mēness tālajā pusē, kas nekad nav redzama no Zemes un tāpēc tiek dēvēta par Mēness neredzamo pusi, ir ļoti grūti nosēdināt kosmiskos aparātus, jo tur ir nelīdzens reljefs un dziļi krāteri.

Ķīniešu misijas mērķis ir kā pirmajiem nogādāt uz Zemes ap divus kilogramus iežu un grunts paraugu no Mēness tālās puses, ko zinātnieki uzskata par potenciāli atšķirīgiem no tiem, ko var iegūt Mēness redzamajā pusē.

Ķīnas Nacionālā kosmosa aģentūra otrdienas rītā paziņoja, ka zondes modulis ir sekmīgi pacēlies no Mēness virsmas un ielidojis iepriekš aprēķinātā orbītā ap Mēnesi. Paredzams, ka zonde ar nolaišanās moduli atgriezīsies uz Zemes pēc aptuveni trīs nedēļām, piezemējoties Ķīnas Iekšējās Mongolijas autonomajā reģionā.

Uz Zemi atgādātos Mēness iežu un grunts paraugus vispirms analizēs Ķīnas zinātnieki, bet pēc tam šāda iespēja tiks piedāvāta pētniekiem pasaulē. 

Mančestras Universitātes lunārās ģeoloģijas profesors Džons Pernets-Fišers stāsta BBC, ka ar sajūsmu gaida iespēju apskatīt iežus, ko līdz šim neviens nav pētījis. Viņš ir pētījis iežus no Mēness redzamās puses. Iespēja analizēt iežus no pilnīgi cita Mēness apgabala var palīdzēt rast atbildes uz fundamentāliem jautājumiem par planētu izcelšanos. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits