Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Panika vēl nav krīze

Dažas pēdējās dienas pasaules lielākajos akciju tirgos bijušas ļoti trauksmainas. Akciju cenas strauji slīd lejup ne tikai attīstības valstu tirgos, bet arī industriāli attīstītajos pasaules reģionos. Daži notiekošajā samana jaunu krīzi, bet citi savukārt vērš uzmanību uz vēlamu korekciju un norāda, ka pēc tik ilga kāpuma Rietumvalstu akciju tirgos šādus notikumus var uzskatīt par normālu parādību, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Katrā ziņā pašlaik daži nervozākie finanšu tirgus dalībnieki nekautrējās piesaukt krīzes vārdu. Iespējams, tas ir pāragri, lai gan vērtspapīru tirgus censoņiem būtu jārēķinās, ka tuvākajā laikā nāksies sadzīvot ar krietni lielāku cenu svārstīgumu un pat periodiskiem panikas uzplaiksnījuma viļņiem.
"Lielākajai daļai vārds "krīze" joprojām galvenokārt asociējas ar pirms septiņiem gadiem piedzīvoto kreditēšanas burbuļa plīšanu un pasaules finanšu sistēmas tuvējo sabrukumu. Šodien nevaram īsti runāt ne par vienu, ne otru. Drīzāk (beidzot) redzam nopietnāku satraukumu par visos šajos gados sadrukāto naudu un par to, kā tas viss varētu beigties, kad ASV centrālā banka normalizēs monetāro politiku. Neskatoties uz to, ka šī varbūt vēl nav krīze, pēdējo dienu korekcija ir atstājusi pietiekami nopietnas sekas. Investoru riska apetīte ir samazinājusies, prognozes attiecībā uz ASV monetārās politikas normalizāciju arī ir mainījušās un no tehniskās analīzes viedokļa akciju cenu un indeksu grafiki izskatās vienkārši drausmīgi. Arī pārliecība par līdz šim novēroto augšupejošo tendenci ir pamatīgi iedragāta un varētu paiet kāds laiks, kamēr situācija atkal stabilizēsies," pašreizējo situāciju apraksta LHV Bankas Latvijas nodaļas vadītājs Māris Rambaks.
Eksperts norāda, ka šādos tirgus apstākļos investoriem vajadzētu censties saglabāt mieru un turēt lielāku skaidras naudas īpatsvaru savos portfeļos. "Protams, viegli to teikt jau pēc fakta, bet pēdējos septiņos gados tirgus ne vienu reizi vien ir parādījis, ka panikas gadījumā cenas var kristies ļoti strauji un ļoti tālu," piebilst Rambaks.
Brīvajā kritienā pēdējo dienu laikā bijušas gan ASV, gan Eiropas akciju cenas. Piemēram, Vācijas akciju tirgus DAX indeksa vērtība kopš saviem šā gada maksimumiem ir sarukusi jau vairāk nekā par 20%, kas nozīmē, ka šis tirgus jau oficiāli ir tā saucamajā lāču jeb cenu lejupslīdes stadijā.
 ŠObrīd kā viens no galvenajiem akciju izpārdošanas iemesliem tiek minēta situācija Ķīnā (Ķīna šobrīd jau veido 15% no pasaules IKP). Izskatās, ka valsts tur vairs netiek galā ar akiju tirgus krahu, lai gan pūles ir ievērojamas. Tirgus dalībnieki baidās, ka tas liecina par smagāku Ķīnas tautsaimniecības piezemēšanos. Tāpat vēl nesen notikušo Ķīnas valūtas devalvāciju daudzi uztvēruši kā šīs valsts ekonomikas vājuma signālu - ja jau Ķīnai jāsper šādi avārijas soļi, lai mēģinātu palīdzēt tautsaimniecībai, tad, iespējams, situācija ir patiešām slikta.Visu rakstu lasiet laikraksta _Dienas Bizness _trešdienas, 26.augusta, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits