Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pēc talibu aizlieguma afgāņu sievietēm liedz iekļūt augstskolās

Dienu pēc tam, kad Afganistānas talibu varasiestāde bija aizliegušas sievietēm mācīties augstskolās, bruņoti apsargi augstskolu kompleksos liedza iekļūt simtiem jaunu sieviešu.

Kā novēroja ziņu aģentūras AFP žurnālisti, trešdien pie vairākām augstskolām Kabulā bija sastājušās studentes, kam bruņoti apsargi liedza iekļūt augstskolu kompleksos. Arī augstskolu vārti bija slēgti.

Daudzas hidžabos tērptas studentes bija redzamas arī stāvot grupās līdzās ceļiem, kas ved uz augstskolām.

Vairums valsts un privāto augstskolu ziemā vairākas nedēļas ir slēgtas, tomēr augstskolu kompleksi pamatā studentiem un darbiniekiem ir atvērti.

Afganistānas talibu varasiestādes otrdien izsludināja valsts mēroga aizliegumu sievietēm iegūt izglītību augstskolās, stingrā kursa islāmistiem turpinot ierobežot afgāņu sieviešu tiesības uz izglītību un viņu brīvību.

"Jūs visi esat informēti nekavējoties īstenot minēto rīkojumu - apturēt sieviešu izglītību līdz turpmākiem paziņojumiem," teikts vēstulē visām valdības un privātajām augstskolām, ko parakstījis augstākās izglītības ministrs Neda Mohammads Nadims.

Vašingtona kategoriski nosodījusi šo lēmumu.

"Talibiem nevajadzētu cerēt, ka viņi būs leģitīms starptautiskās sabiedrības loceklis, ja viņi Afganistānā necienīs visu cilvēku tiesības. Šim lēmumam attiecībā uz talibiem būs sekas," paziņojumā norādīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs par aizliegumu ir "dziļi satraukts", otrdien apliecināja viņa preses sekretārs.

"Ģenerālsekretārs atkārtoti norāda, ka izglītības aizliegums ne tikai pārkāpj sieviešu un meiteņu vienlīdzīgās tiesības, bet tam arī būs graujoša ietekme uz valsts nākotni," paziņojumā norādīja Stefans Dižariks.

Tikai pirms nepilniem trim mēnešiem tūkstošiem sieviešu kārtoja iestājeksāmenus augstskolās. Daudzas no viņām cerēja karjeru veidot izglītībā vai medicīnā.

Pie varas pērn atkal nonākot talibiem, augstskolas bija spiestas ieviest jaunus nosacījumus - nodrošināt atsevišķas auditorijas vīriešiem un sievietēm, turklāt studentēm drīkstēja pasniegt tikai sievietes vai gados veci vīrieši.

Vairumam pusaugu meiteņu jau tagad liegta vidusskolas izglītība, līdz ar to arī augstskolās uzņemto sieviešu skaits sarūk.

Vairākas talibu amatpersonas gan norāda, ka vidējās izglītības aizliegumam meitenēm ir pagaidu raksturs, aizliegumu skaidrojot ar tādiem attaisnojumiem kā finansējuma trūkums un nepieciešamību pārstrādāt skolu programmas atbilstoši jaunās varas ieskatiem.

Starptautiskā sabiedrība skaidri norāda, ka visu sieviešu tiesības uz izglītību ir klupšanas akmens sarunās par palīdzību un talibu režīma atzīšanu.

20 gadu laikā starp talibu pirmā režīma krišanu un atgriešanos pie varas Afganistānā meitenes varēja iegūt izglītību skolās, bet sievietes varēja strādāt visos sektoros, kaut arī šajā laikā valsts bija sociāli konservatīva.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits