Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Talibu valdība aizliedz sievietēm apmeklēt publiskos parkus un atrakciju vietas

Afganistānas starptautiski neatzītā talibu valdība spērusi vēl vienu soli sieviešu tiesību ierobežošanā. Jauns valdības rīkojums aizliedz sievietēm apmeklēt publiskos parkus un atrakciju vietas, vēsta AFP.

Šis ierobežojums noteikts vien mēnesi pēc tam, kad šo vietu apmeklēšanā tika ieviesta dzimumu segregācija, ļaujot parkus un atrakciju vietas sievietēm apmeklēt konkrētās nedēļas dienās.

Šīs nedēļas rīkojums faktiski vēl vairāk izspiež sievietes no iespējām parādīties sabiedrībā. Sievietēm jau bija aizliegts ceļot bez vīrieša – aizbildņa, un bija spēkā prasība, ka sievietēm, izejot no mājām, obligāti jāvalkā hidžābs vai burka. Jau vairāk nekā gadu ir slēgtas vidusskolas meitenēm.

"Pēdējos 15 mēnešos mēs centāmies darīt visu iespējamo, lai organizētu sieviešu apmeklējumus parkos, pat noteicām tam īpašas dienas. Tomēr dažās vietās, pat jāsaka, ka daudzās vietās, noteikumi netika ievēroti. Kopā sajaucās vīrieši un sievietes, netika valkāti hidžābi, tāpēc tagad pieņemts šāds lēmums," intervijā AFP saka Izvirtības novēršanas un tikumības veicināšanas ministrijas runasvīrs Akifs Sadeks Mohadžīrs.

Vairāki izklaides atrakciju parku operatori, kuri vēlējušies palikt anonīmi, intervijā Reuters apstiprinājuši, ka talibu pārstāvji viņiem pavēlējuši neļaut sievietēm ieiet parkos. 

"Nav skolu, nav darba… mums vismaz vajadzētu kādu izklaides vietu. Mēs dzīvojam garlaicībā, visu dienu uzturoties mājās. Prāts ir noguris," intervijā AFP stāsta kāda sieviete, kas sarunā lūdza viņu identificēt kā Vahidu. Viņa novēro savus parkā spēlējošos bērnus no tam blakusesošā restorāna loga.

Vilšanos par neielaišanu parkā pauž 21 gadu vecā Raihana, kura studē islāma likumus universitātē un ieradusies, lai kopā ar māsām pavadītu dienu parkā. "Mēs bijām priecīgu cerību pilnas. Esam nogurušas visu laiku uzturēties mājās. Protams, islāmā ir atļauts doties ārā un apmeklēt parkus. Kad jums nav brīvības jūsu pašu zemē, tad kāda ir nozīme dzīvei šeit?" jautā jaunā sieviete.

Par jauno rīkojumu sašutuši ir arī atrakciju pārvaldītāji, kuri pauž viedokli, ka daudzas no atrakcijām vairs neatpelnīs to izveidošanā ieguldītos līdzekļus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits