Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Turkmenistānā pasludina "varenās valsts laimīgo laikmetu"

Turkmenistānā pēc prezidenta Gurbanguli Berdimuhamedova ievēlēšanas amatā uz otru termiņu ir sācies "varenās valsts laimīgais laikmets", pirmdien vēsta valdības laikraksts Ņeitraļnij Turkmeņistan.

"Prezidenta Gurbanguli Berdimuhamedova pacilājošais un iedvesmojošais lozungs "varenās valsts laimīgais laikmets" būs jauns valsts attīstības posms," teikts krievu valodā iznākošajā Ņeitraļnij Turkmeņistan.

Šis sauklis ir aicinājums "mums uz nākotnes sasniegumiem un dižim darbiem", sacīts laikrakstā. Tajā arī publicētas jaunajam laikmetam veltītas dzejnieka Hodžamuhammeta Kakalijeva vārsmas: "Turkmenistānā ir sākusies jauna ēra/Visu zemi apspīd saullēkta gaisma/Šis krāšņums ir apņēmis sirdi ar diženuma auru/Un  varenajā valstī ir sācies laimes laiks!"

Berdimuhamedova priekšteča prezidenta amatā Saparmurata Nijazova valdīšanas laiks bija zināms kā "turkmēņu zelta laikmets", savukārt Berdimuhamedova pirmais amata termiņš tika dēvēts par "atdzimšanas laikmetu".

Jau ziņots, ka Berdimuhamedovs , kurš 12.februārī uzvarēja prezidenta vēlēšanās, 17.februārī tika inaugurēts uz otru amata termiņu.

Berdimuhamedovs tika ievēlēts uz otru termiņu ar 97,14% balsu. Bez Berdimuhamedova vēlēšanās bija vēl septiņi kandidāti, kas ir valsts vai valsts uzņēmumu amatpersonas. Neviens no viņiem neaicināja balsot par sevi, un visi pauda atbalstu Berdimuhamedova politikai. Pārējie kandidāti bija valsts gāzes koncerna Turkmengaz pārvaldes Marigazčikariš priekšnieks Kakageldi Abdillajevs, Gekdepes kokvilnas aušanas fabrikas direktors Saparmirats Batirovs, Dašoguzas velajata (apgabala) hakima (gubernatora) vietnieks Redžeps Bazarovs, Celtniecības ministrijas ražošanas apvienības Lebapgurlušik priekšnieks Esendurdi Gajipovs, ūdenssaimniecības ministrs Annageldi Jazmiradovs, valsts naftas koncerna Turkmennebit tresta Nebitgazdujpliabatlajiš pārvaldnieks Gurbanmemmets Mollanijazovs un enerģētikas un rūpniecības ministrs Jarmuhammets Orazgulijevs. Vēlēšanās piedalījās 96,7% no visiem reģistrētajiem vēlētājiem.

Konstitūcija paredz, ka prezidents tiek ievēlēts vispārējās vēlēšanās uz piecu gadu termiņu, un termiņu skaits vienas personas atkārtotai ievēlēšanai nav ierobežots.

54 gadus vecais Gurbanguli Berdimuhamedovs ir beidzis Turkmenistānas Valsts medicīnas institūtu un aspirantūru Maskavā un strādājis par zobārstu. No 1985. līdz 1987.gadam viņš bija Ašgabatas apgabala galvenais zobārsts. No 1992.gada līdz 1995.gadam Berdimuhamedovs bija  Turkmenistānas Valsts medicīnas institūta mācībspēks, tostarp Stomatoloģijas fakultātes dekāns. No 1995. līdz 1997.gadam viņš bija Veselības un medicīnas rūpniecības ministrijas stomatoloģijas centra vadītājs, no 1997.gada - veselības un medicīnas rūpniecības ministrs, no 2001.gada - vienlaikus vicepremjers.

2006.gada decembrī pēc iepriekšējā autoritārā prezidenta Saparmurata Nijazova nāves Berdimuhamedovs tika pasludināts par prezidenta pienākumu izpildītāju. Viņš uzvarēja 2007.gada februārī notikušajās vēlēšanās, saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem iegūstot 89% balsu. Vēlēšanās bija vēl pieci kandidāti, kas visi pauda atbalstu Berdimuhamedovam.

Lai gan Berdimuhamedovs solīja atteikties no sava priekšteča iedibinātā līdera personības kulta, faktiski ir notikusi atteikšanās tikai no tā odiozākajiem elementiem un ir izveidots Berdimuhamedova personības kults.

Vienā no pasaules izolētākajām valstīm  Turkmenistānā ir bagātīgas dabasgāzes rezerves, kuras ir pievilcīgas Rietumvalstīm kā alternatīvs avots Krievijas gāzei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits