Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ziņojums atklāj Pakistānas neveiksmes centienos notvert bin Ladenu

Pakistānas izlūkdienestu un drošības iestāžu mazspējas un nolaidības dēļ savulaik pasaulē meklētākais terorists Osama bin Ladens gandrīz desmit gadu mierīgi varēja uzturēties valstī, bet ASV netraucēti noorganizēja operāciju, kurā nogalināja teroristiskās organizācijas Al Qaeda dibinātāju, secinājusi izmeklēšanas komiteja, ko Pakistānas valdība izveidoja pēc O. bin Ladena noslepkavošanas 2011. gada maijā.

Komitejas slepenajā 336 lappušu ziņojumā, kas šonedēļ nonāca starptautiskā telekanāla Al Jazeera rīcībā, asi nopelta Pakistānas valdības un militārās vadības nekompetence «visos līmeņos».

Dokumentā, kas tapis, balstoties uz vairāk nekā 200 cilvēku, tostarp O. bin Ladena ģimenes locekļu un amatpersonu, liecībām, aprakstīta epizode, kā bēdīgi slavenais terorists izsprucis no notveršanas. Viņa palīga sieva apgalvo, ka 2002. vai 2003. gadā Svātas ielejā policisti apturējuši O. bin Ladena automašīnu par ātruma pārsniegšanu, bet nav atpazinuši pasaulē meklētāko cilvēku.

Ziņojumā teikts, ka O. bin Ladens Pakistānā ieradies 2002. gada pavasarī vai vasarā no Afganistānas. Pirmajos gados viņš ar savu kuplo ģimeni regulāri mainījis apmešanās vietas, bet 2005. gadā apmeties savrupmājā Abotābādas pilsētā, kur netraucēti mitinājās sešus gadus līdz amerikāņu karavīru slavenajam reidam 2011. gada 2. maijā.

Augsta ranga ASV amatpersonas ir izteikušās, ka Pakistānas izlūkdienesti piesedza O. bin Ladenu, bet Pakistāna šādus apgalvojumus vienmēr ir noraidījusi.

Ziņojumā arī kritizēta amerikāņu operācija Abotābādā: «ASV rīkojās kā slepkava.» Tajā pašā laikā komiteja stingri nosoda vietējos specdienestus, kuri nespēja konstatēt ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes aktīvās darbības Pakistānā, kas noveda pie reida, kas esot apkaunojis visu Pakistānas nāciju.

Dokumentā arī teikts, ka Pakistānas gaisa spēku iznīcinātāji pacēlušies gaisā, lai notriektu helikopterus, ar kuriem amerikāņu karavīri ieradās Abotābādā, bet tas noticis par vēlu.

Izmeklēšanas komiteja neesot radusi neapgāžamus pierādījumus tam, ka kāda amatpersona būtu palīdzējusi amerikāņiem, bet tajā pašā laikā neizslēdz šādu iespēju.

Ziņojumā aprakstīta O. bin Ladena ģimenes ikdiena Abotābādā. «Viņi centās būt neievērojami un dzīvoja ļoti pieticīgi. Viņi vienmēr izvairījās pat no minimālākajiem kontaktiem ar apkārtējiem. Neviens viņus neapciemoja, pat uzticamākie Al Qaeda locekļi,» rakstīts ziņojumā, kurā arī teikts, ka O. bin Ladens ir valkājis kovboja cepuri, lai viņu nesazīmētu no augšas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits