Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Avoti: EK sāks procedūras pret Lielbritāniju par Brexit vienošanās pārkāpšanu

Eiropas Komisija (EK) sāks divas procedūras pret Lielbritāniju, kuru Brisele apsūdz Brexit vienošanās pārkāpšanā, vienpusēji pagarinot atvieglojuma periodu uz Ziemeļīriju transportējamo pārtikas preču kontrolei, piektdien ziņo avoti Eiropas Savienībā (ES).

EK šonedēļ ieguva ES dalībvalstu atbalstu šim solim, un dalībvalstis tika informētas, ka procedūras varētu tikt sāktas jau nākamajā nedēļā, atklāja viens no avotiem.

EK saniknojis Londonas lēmums vienpusēji par sešiem mēnešiem līdz 1.oktobrim pagarināt atvieglojuma periodu no pārējās Lielbritānijas uz Ziemeļīriju transportējamo pārtikas preču kontrolei.

Brisele uzskata, ka Lielbritānija ar šo soli pārkāpusi tā dēvēto Ziemeļīrijas protokolu, kas papildina Brexit vienošanos, un solījusi reaģēt uz to.

Šī protokola mērķis ir aizsargā 1998.gada Lielās piektdienas miera līgumu, ar ko Ziemeļīrijā tika izbeigta 30 gadus ilgusī starpkopienu vardarbība, un novērst robežkontroles atjaunošanu uz Īrijas un Ziemeļīrijas robežas.

Avoti ES vēsta, ka EK vispirms nosūtīs Londonai vēstuli ar oficiālu brīdinājumu par protokola pārkāpšanu. Tas būs pirmais solis procedūrā, kas pēc gara procesa var novest pie lietas izskatīšanās ES tiesā, kura savukārt var piemērot sodanaudas.

EK, domājams, arī sāks aktivizēt mehānismu strīdu noregulēšanai, un sākotnēji aicinās atrisināt domstarpības, vēršoties kopīgajā komitejā, kas atbild par izstāšanās vienošanos pienācīgu īstenošanu. Ja tas neizdosies, EK var pieprasīt lietas izskatīšanu šķīrējtiesas kolēģijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits