Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Daļa Lielbritānijā mītošo ES pilsoņu zaudēs uzturēšanās tiesības

No šodienas tie Apvienotajā Karalistē dzīvojošie Eiropas Savienības valstu pilsoņi, kuri nav reģistrējušies pēc Brexit ieviestajam apmešanās statusam, var zaudēt tiesības dzīvot un strādāt Lielbritānijā, kā arī saņemt tur sociālos pabalstus, saņemt garantētos medicīniskos pakalpojumus un izglītību, tiesības brīvi iebraukt valstī un izbraukt no tās, vēsta BBC. Atbilstoši Lielbritānijas izstāšanās no ES nosacījumiem ES valstu pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem, kuri dzīvo un strādā Lielbritānijā, no 1. jūlija vairs nav automātisku tiesību to darīt, jo vairs nepastāv pārvietošanās brīvība, ko garantēja Lielbritānijas atrašanās ES.

BBC iekšlietu un tieslietu korespondents Dominiks Kašjāni atzīmē: "Pēc daudzu ekspertu viedokļa, pastāv liela varbūtība, ka, pienākot ceturtdienas rītam, būs desmiti vai pat simti tūkstošu ES pilsoņu, kuri pēkšņi kļūs par nelegālajiem imigrantiem." Viņš atzīmē, ka liela daļa nereģistrējušos jaunajam statusam varētu būt tieši sociālos pabalstus saņemošo vidū. Nevarot izslēgt, ka daļa pārtikušo ES pilsoņu, kas dzīvo Lielbritānijā, vienkārši nav iedomājušies, ka viņu vecās pastāvīgās uzturēšanās atļaujas vairs neļauj to darīt. Liela daļa nereģistrējušos, tikai stājoties jaunā darbā vai meklējot palīdzību pie mediķiem, uzzinās, ka viņiem vispār vairs nav tiesību uzturēties Apvienotajā Karalistē.

Pēc Brexit Lielbritānijā dzīvojošajiem ES valstu, Eiropas Ekonomiskās zonas valstu – Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas, kā arī Šveices – pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem bija jāreģistrējas apmešanās statusa saņemšanai, ko paredz EU Settlement Scheme noteikumi. Valdības dati liecina – kopš reģistrēšanās tika sākta 2019. gada martā un līdz šā gada maija beigām apmešanās statusa saņemšanai bija reģistrējušies 5 605 800 cilvēku. Par 5 271 300 pieņemts lēmums. 2,7 miljoniem piešķirts pastāvīgās apmešanās statuss. Vēl 2,2 miljoniem piešķirts pre-settled statuss, kas nozīmē, ka viņiem pēc pieciem Lielbritānijā nodzīvotiem gadiem ir jālūdz pastāvīgā iedzīvotāja statuss. Visvairāk apmešanās statusam reģistrējušies Polijas pilsoņi (975 000) un Rumānijas pilsoņi (918 000).

94 000 lūgumu tika noraidīti, 72 100 tika atcelti un 74 900 novērtēti kā nederīgi – ierēdņi uzskatīja, ka iesniedzējiem nav bijis tiesību tos iesniegt vai nav pierādījumu par viņu dzīvošanu Lielbritānijā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits