Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Eiropa iegrožos islāmistus

Aptuvenas aplēses liecina, ka vairāki tūkstoši Eiropas valstu pilsoņu pievienojušies islāma kaujiniekiem jeb džihādistiem, kuri karo Sīrijā un arī Irākā. Tie pārsvarā ir jauni vīrieši, kurus vieno naids pret Rietumu pasauli, tādēļ ir bažas, ka daļa no viņiem varētu atgriezties, lai sarīkotu uzbrukumus, pirmdien raksta Diena.

Vairākas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis vienojušās likt šķēršļus potenciālo islāma kareivju vervēšanai un ceļošanai uz Sīriju un Irāku. Arī valstis ārpus Eiropas strādā, lai to pilsoņi nepievienotos radikālajiem grupējumiem ārvalstīs.

ASV, kas pēc 2001. gada 11. septembra uzbrukumiem pasludināja karu pret terorismu, vairākkārt norādījušas, ka Eiropas valstīm ir jādara vairāk, lai atturētu savu pilsoņu pievēršanos radikālajam islāmam un pievienošanos tādiem Sīrijas pilsoņkarā iesaistītiem islāmistu grupējumiem kā Nusras fronte un Islāma valsts, ko līdz šim pazina kā Irākas un Levantes (Sīrijas) islāma valsti.

Saskaņā ar Eiropas valstu izlūkdienestu un islāma terorisma pētnieku sniegtajiem datiem Sīrijā un tagad arī Irākā radikālo grupējumu sastāvā cīnās 2000-3000 Eiropas valstu pilsoņu. Visvairāk - ap 800 - kaujinieku nāk no Francijas. Lielbritānijas militārais izlūkdienests MI6 konstatējis aptuveni 500 Sīrijā karojošu islāmistu ar britu pasi, raksta izdevums The Week. Vācija lēš, ka Sīrijā karo 300 tās pilsoņu.

Eiropas valstis pašas ir aptvērušas, kādu risku to nacionālajai drošībai var radīt pilsoņi, kuri ir pabijuši islāmistu nometnēs vai reālos kara apstākļos Sīrijā un citviet. Pagājušajā nedēļā astoņas ES dalībvalstis - Beļģija, Lielbritānija, Dānija, Francija, Vācija, Itālija, Nīderlande un Spānija - vienojās par koordinētu rīcību, lai nepieļautu savu pilsoņu pievienošanos islāma ekstrēmistu grupējumiem tādās nemieru pārņemtās valstīs kā Sīrija, Irāka, Somālija un Sudāna.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 14.jūlija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits