Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Eiropai grūti bez Lībijas naftas

Lībijas dramatiskie notikumi ir pamatīgi iedragājuši pasaules naftas tirgu, jo strauji aug melnā zelta cenas. Savukārt vairākām Eiropas valstīm, kuras lielā mērā ir atkarīgas no autoritārā prezidenta Muammara Kadāfi vadītās Ziemeļāfrikas valsts naftas, var rasties pamatīgas problēmas, jo Lībijas naftas ieguve un eksports ir dramatiski samazinājušies.

Naftas cena šonedēļ pietuvojās 120 dolāriem par barelu (60 latu). Analītiķi prognozē, ka līdz ar situācijas saasināšanos Lībijā naftas cena pieaugs vēl vairāk. Līdz ar to neizbēgami palielināsies arī pārtikas cenas, kas pēdējā laikā sasniegušas rekordaugstu līmeni. Tas rada bažas, ka daudzi miljoni cilvēku pasaules nabadzīgākajos reģionos varētu ciest badu.

Naftas sadārdzinājums nozīmēs arī daudzu naftas blakusproduktu, arī degvielas, cenu pieaugumu, palielinot izdevumus ražotājiem.

Lībija iegūst tikai divus procentus no visas pasaules jēlnaftas, bet 85% no tās tiek eksportēti uz Eiropu, kur dažas valstis no tās ir lielā mērā atkarīgas. Piemēram, 2010. gadā Lībijas nafta veidoja 22% no patērētās jēlnaftas Francijā, 16% Itālijā un 13% Spānijā, vēsta Reuters. Lībijas nafta veido 23%no Īrijas, 21% no Austrijas un 11% no Portugāles naftas importa.

Līdz ar Lībijas naftas eksporta paralīzi šīm valstīm nākas domāt, no kā iepirkt iztrūkstošo daudzumu melnā zelta. «Nav daudz vietu, kur var dabūt lielisku aizstājēju Lībijas naftai, kuras kvalitāte ir ļoti augsta,» stāsta Hermans Fransens no Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra Vašingtonā. «Eiropa cenšas diversificēt [enerģētikas tirgu] tik daudz, cik vien iespējams, bet valstis, ar kuru palīdzību to varētu izdarīt, ir tādas, pie kurām tā nevēlas vērsties.»

Savulaik daudzas Eiropas valstis investējušas lielus līdzekļus naftas ieguves biznesā Ziemeļāfrikas valstīs, lai mazinātu atkarību no Krievijas un Irānas jēlnaftas. Bet pēdējie notikumi reģionā liek domāt, ka tas nav bijis pats drošākais solis. Eksperti spriež, ka tas varētu novest Eiropu pie smagas izšķiršanās - kļūt vairāk atkarīgai no Krievijas vai Tuvajiem Austrumiem, vai no abiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits