Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

EK pastiprinās Covid-19 vakcīnu eksporta kontroli

Eiropas Komisija (EK) nolēmusi stingrāk kontrolēt Covid-19 vakcīnu eksportu no Eiropas Savienības (ES), otrdien paziņojis EK preses pārstāvis.

EK trešdien pieņems izmaiņas "eksporta caurspīdīguma un atļauju izsniegšanas mehānismā", paziņoja EK preses pārstāvis.

Gaidāms, ka šis jautājums tiks apspriests arī virtuālajā ES līderu samitā ceturtdien un piektdien.

Amatpersonas skaidroja, ka uzlabotais mehānisms nenozīmē pilnīgu Covid-19 vakcīnu eksporta aizliegumu, bet ļaus EK vieglāk novērst eksportu uz valstīm, kur vakcinācija norit raitāk un kuras ražo vakcīnas, bet neeksportē uz ES.

Šis mehānisms vērsts pret Lielbritāniju, kur cilvēku vakcinēšana pret jauno koronavīrusu norit raitāk nekā ES un kura importējusi miljoniem vakcīnu devu no ražotnēm ES.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons pauda bažas par EK soli, bet izteica cerību, ka sarunās izdosies panākt risinājumu.

"Mēs šajā valstī neticam nekādu vakcīnu vai vakcīnu materiālu blokādēm," sacīja Džonsons, piebilstot, ka Londona negribētu ķerties pie šādiem līdzekļiem.

EK pagājušajā nedēļā paziņoja, ka ir gatava pieņemt stingrākus nosacījumus vakcīnu eksportam, vēršoties pret Lielbritānijā bāzēto farmācijas uzņēmumu AstraZeneca.

EK Veselības un pārtikas drošības departamenta vadītāja Sandra Gallina, uzrunājot Eiropas Parlamenta (EP) deputātus, sacīja, ka Eiropas Savienībai ir nopietna problēma ar AstraZeneca.

Gallina norādīja, ka AstraZeneca ir piegādājusi ES mazāk nekā ceturto daļu no vairāk nekā 100 miljoniem Covid-19 vakcīnas devu, ko solīja piegādāt šā gada pirmajos trīs mēnešos.

Viņa sacīja, ka EK rīkosies AstraZeneca jautājumā, piebilstot, ka šī kompānija radījusi Eiropai sliktu reputāciju, kavējot vakcinācijas kampaņu ES.

EK prezidente Urzula fon der Leiena ir draudējusi apturēt "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu eksportu, ja ES vispirms nesaņems tai paredzētās piegādes.

EK ir neapmierināta ar AstraZeneca, kas līdz šim spēja laikā piegādāt vakcīnas devas Lielbritānijai, bet stipri kavējās ar piegādēm ES.

Pašreiz arī Lielbritānijai radušās problēmas ar AstraZeneca vakcīnu piegādi no rūpnīcas Indijā.

Londona vēlas piekļuvi AstraZeneca vakcīnām, kas tiks ražotas Nīderlandē.

Līdz šim ES mehānisms vakcīnu eksporta kontrolei iedarbināts vienu reizi, liedzot izvest no Itālijas uz Austrāliju 250 000 AstraZeneca vakcīnas devu.

ES dalībvalstis ir sašķeltas jautājumā par to, vai vajadzētu noteikt Covid-19 vakcīnu eksporta aizliegumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits