Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Francijā sākas parlamenta vēlēšanu kampaņa

Francijā pirmdien oficiāli sākās divu nedēļu kampaņa pirms parlamenta apakšpalātas – Nacionālās asamblejas – vēlēšanām, kas paredzētas divās kārtās – 30. jūnijā un 7. jūlijā –, vēsta France24.com. Kandidāti, kuriem bija jāreģistrējas līdz svētdienas vakaram, sacentīsies par 577 Nacionālās asamblejas deputātu vietām.

Pēc tam, kad Francijas prezidenta Emanuela Makrona partija Renesanse cieta pamatīgu sakāvi Eiropas Parlamenta vēlēšanās, kurās pārliecinoši uzvarēja galēji labējā Nacionālā apvienība (RN), prezidents atlaida Nacionālo asambleju trīs gadus pirms pašreizējā tās pilnvaru termiņa beigām. Šis viņa lēmums izraisīja daudzu neizpratni, jo ir politiski ļoti riskants. Aptaujas rāda, ka E. Makrona partiju alianse krietni atpaliek no labējiem popularitātes ziņā un ka tai īsti nav cerību iegūt vairākumu parlamentā. Tas var radīt situāciju, ka RN var nonākt pie valdības izveidošanas un tās līdera – 28 gadus vecā Žordana Bardelas – kļūšanas par premjerministru.

AFP atzīmē, ka E. Makrons uzņēmies augstu politisko risku, izsludinot ārkārtas vēlēšanas, jo ir iespējams, ka viņš prezidenta amatā pēc tām var kļūt par tā dēvēto "klibo pīli", jo viņa prezidentūras termiņš beigsies tikai 2027. gadā. Viņš pats gan kategoriski noraidījis iespēju, ka varētu atkāpties no prezidenta amata, ja vēlēšanās pārliecinoši uzvarēs RN un Ž. Bardela kļūs par premjerministru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits