Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Francija un Lielbritānija paraksta vienošanos par migrantu plūsmas pār Lamanšu apturēšanu

Francija un Lielbritānija pirmdien parakstīja vienošanos par sadarbību, lai apturētu migrantu plūsmu mazās, nedrošās laivās pār Lamanša šaurumu uz Apvienoto Karalisti.

Līdz šim migrantu pārvietošanās pār Lamanša šaurumu radījusi saspīlējumu Lielbritānijas un Francijas starpā.

Abu valstu iekšietu ministru Žeralda Darmanēna un Suelas Brevermenas Parīzē parakstītā vienošanās paredz, ka Lielbritānija 2022.-2023.gadā Francijai maksās 72,2 miljonus eiro, lai Parīze par 40% jeb 350 cilvēkiem varētu palielināt valsts ziemeļu pludmalēs patrulējošo drošības spēku darbinieku skaitu, informēja Francijas Iekšlietu ministrija.

Londona un Parīze arī solīja ar tehnoloģiskiem un cilvēku resursiem nodrošināt Francijas piekrasti, lai labāk atklātu, uzraudzītu un pārtvertu laivas, kā arī apkopot un izmantot informāciju cilvēku kontrabandas tīklu izjaukšanai. Cita starpā informāciju plānots iegūt no pārtvertajiem migrantiem.

Vienošanās paredz, ka pirmo reizi abās Lamanša šauruma pusēs tiks izvietotas novērotāju komandas, lai "stiprinātu kopīgo izpratni", uzlabotu pārrunas ar migrantiem un palielinātu informācijas apmaiņu.

Lielbritānijas un Francijas vienošanās par migrantiem atspoguļo attiecību uzlabošanos pēc Riši Sunaka kļūšanas par Lielbritānijas premjerministra, jo viņa priekšteču Borisa Džonsona un Lizas Trasas valdību attiecības ar Parīzi bija saltas.

Ilgstoši Lielbritānija ir apsūdzējusi Parīzi par nepietiekamu darbību, lai apturētu migrantus no Lamanša šauruma šķērsošanas, bet Francijas amatpersonas tādas apsūdzības noliedz.

Jau vēstīts, ka Lielbritānija svētdien paziņoja, ka šogad, šķērsojot Lamanšu, valstī ieradušies vairāk nekā 40 000 migrantu, kas ir jauns rekords.

Provizoriskas aplēses liecina, ka šogad pār Lamanšu Lielbritānijā ieradušies 40 885 migranti, no kuriem lielākā daļa ir albāņi, irāņi un afgāņi. Pērn šaurumu šķērsoja 28 561 migrants, liecina Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas publiskoties dati.

Pēdējo gadu laikā migrantu, kas šķērso Lamanšu skaits ir nepārtraukti pieaudzis. 2018.gadā tādu bija 299, 2019.gadā jau 1843 un 2020.gadā- 8466, liecina Lielbritānijas varasiestāžu apkopotie dati.

Piektdien Francijas ārlietu ministre Katerīna Kolonna ar britu kolēģi Džeimsu Kleverliju "uzsvēra steidzamību, ar kādu jārisina visa veida nelegālā migrācija, arī pārvietošana mazās laivās, un tās cēloņu risināšana", pausts ministru kopīgā paziņojumā.

Pieaugošais migrantu skaits ir izraisījis sastrēgumu Lielbritānijas patvēruma līgumu izskatīšanā un migrantu izmitināšanas izmaksas Lielbritānijā pieaugušas līdz 6,8 miljoniem mārciņu (7,8 miljoni eiro) dienā, kas ierobežo vietējos pakalpojumus un saērcina sabiedrību.

Sunaka un Francijas prezidenta Emanuela Makrona pirmā klātienes tikšanās notika pagājušajā nedēļā ANO klimata samita laikā Ēģiptē. Pēc šīs tikšanās Sunaks sacīja, ka tiek izstrādāts jauns plāns sadarbībai ar Franciju. Šonedēļ abi līderi tiksies Indonēzijas Bali pussalā, kur notiks G20 valstu samits.

2023.gada sākumā Francijas prezidents un Lielbritānijas premjers plāno divpusēju samitu par aizsardzības jautājumiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits