Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Francija vīlusies ES nepietiekamajā iesaistē konfliktu risināšanā Āfrikā

Francija ir vīlusies Eiropas Savienības (ES) nepietiekamajā iesaistē konfliktu risināšanā Āfrikā, aģentūrai LETA atklāja Francijas valdības pārstāvis, kurš piedalās Rīgā notiekošajā ES aizsardzības ministru neformālajā sanāksmē.

Francijas valdības pārstāvis sacīja, ka Francija likusi lielas cerības uz Rīgā notiekošo ES aizsardzības ministru neformālo sanāksmi.

"Mēs likām lielas cerības, ka šajā sanāksmē tiks diskutēts par aizsardzību. Šai jomai pienācīga vērība tika pievērsta tikai pagājušajā gadā," viņš sacīja, atzīstot, ka pašreizējā rīcība no ES puses ir nepietiekama un šī iemesla dēļ Francija lobē gan ES augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos un Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieci Federiku Mogerīni, gan Eiropadomes priekšsēdētāju Donaldu Tusku.

Viņš arī norādīja, ka Franciju dara bažīgu pieaugošā drošības krīze pie Eiropas robežām. "Tā nav tikai situācija Ukrainā," viņš uzsvēra, piebilstot, ka tikpat lielu ietekmi atstāj notikumi Centrālāfrikas Republikā (CĀR), Sīrijā, Irākā, Nigērijā, Čadā, Kamerūnā, kā arī Lībijā.

"Eiropas intereses ir apdraudētas," viņš norādīja. "Islāma valsts pašlaik atrodas jau Lībijā. Tas ir daudz tuvāk nekā Sīrija," brīdināja avots.

"Kopumā mēs esam vīlušies ES reakcijā. Eiropa šajā jautājumā nav pietiekami vienota. Ņemsim par piemēru CĀR, kur pašlaik atrodas misija. Tās darbība gan drīz beigsies un tiks uzsākta jauna misija, taču mūs bažīgus dara nepietiekamā ES valstu iesaiste. Tas atstāj lielu slogu uz Franciju," viņš sacīja, piebilstot, ka valsts jau sešus mēnešus mēģina uzsākt debates par šiem jautājumiem, taču līdz šim liela atsaucība nav sekojusi. Turklāt, viņš uzsvēra, Francija Rīgā notiekošajā ES aizsardzības ministru neformālajā sanāksmē bija pirmā, kas vispār uzsāka dialogu par notikumiem Lībijā.

Viņš arī norādīja, ka pēdējā laikā arvien vairāk Āfrikas līderi sarunās ar Franciju ir atzinuši, ka viņus dara bažīgus islāmistu kaujinieku Boko Haram aktivitātes, kas var izplesties arī citās tuvu esošajās valstīs.

"Katrai valstij nevajadzētu fokusēties tikai uz vienu noteiktu reģionu vai valsti, mums ir jāsastrādājas," viņš paziņoja, piebilstot, ka draudi Eiropai paliek tikai lielāki.

"Atcerēsimies, kas notika Dānijā. Drīz jau tas pats var arī notikt pat Stokholmā," viņš sacīja. "Draudi paliek tikai lielāki, mums ir nepieciešama kopīga rīcība. Tāpat mums ir vairāk jādomā par aizsardzības budžetu, jo pretējā gadījumā kādu dienu mums par to var nākties dārgi samaksāt," rezumēja Francijas pārstāvis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits