Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lielbritānija piemēro pirmās sankcijas jaunā globālā pretkorupcijas režīma ietvaros

Lielbritānija pirmdien piemērojusi pirmās sankcijas jaunā globālā pretkorupcijas režīma ietvaros, iesaldējot līdzekļus un nosakot uzņēmējdarbības ierobežojumus 22 personām no Krievijas, Dienvidāfrikas, Sudānas un Latīņamerikas.

14 no šiem cilvēkiem tiek turēti aizdomās par līdzdalību krāpnieciskā nodokļu atmaksas shēmā, ko savulaik atklāja Kremļa kritiķis un jurists Sergejs Magņitskis.

Sankcijas piemērotas arī vairākiem Guptu ģimenes locekļiem, kas saistīti ar vērienīgu korupcijas skandālu Dienvidāfrikā, un Sudānas uzņēmējam Ašrafam Sedam Ahmedam Huseinam Ali, kurš tiek turēts aizdomās par valsts līdzekļu piesavināšanos sadarbībā ar Dienvidsudānas eliti.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs sacīja, ka sankcijas piemērotas arī vairākām personām, kas tiek turētas aizdomās par korupciju un saistību ar narkotiku karteļiem Hondurasā, Nikaragvā un Gvatemalā.

"Korupcijai ir postoša ietekme, jo tā palēnina attīstību, iztukšo trūcīgāko valstu bagātības un tur to iedzīvotājus ieslodzītus nabadzībā," Lielbritānijas parlamentā sacīja Rābs.

"Tā saindē demokrātijas aku. Personas, kurām mēs šodien esam piemērojuši sankcijas, ir bijušas iesaistītas dažās no visskaļākajām korupcijas lietām visā pasaulē," sacīja ministrs.

Lielbritānija agrāk sekoja Eiropas Savienības (ES) sankciju režīmam, bet pēc Brexit veido savu sankciju politiku.

ASV Finanšu ministrija atzinīgi novērtēja britu sankcijas.

Pretkorupcijas sankciju režīms ir turpinājums tā dēvētajām Magņitska sankcijām, ko Lielbritānija piemēro tiem, kas atbildīgi par nopietniem cilvēktiesību pārkāpumiem.

Kremļa kritiķa jurista Sergeja Magņitska nāve 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas izolatorā pavadītām dienām pamudināja vairākas Rietumu valstis noteikt sankcijas Krievijas amatpersonām. Pēc tam šāda veida sankcijas tika attiecinātas arī uz citām valstīm.

Magņitski aizturēja pēc tam, kad advokāts bija apsūdzējis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta izlaupīšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš nomira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Lielbritānija sankcijas par cilvēktiesību pārkāpumiem piemērojusi kopumā 78 cilvēkiem un juridiskām personām, tostarp personām no Krievijas, Saūda Arābijas, Venecuēlas, Pakistānas, Baltkrievijas un Ziemeļkorejas.

Globālo pretkorupcijas sankciju mērķis ir nepieļaut, ka Lielbritānija kļūst par naudas atmazgāšanas vietu un patvērumu nelegāliem līdzekļiem.

Rābs sacīja, ka jaunais sankciju režīms ļaus valstij vērsties pret korupciju, sevišķi kukuļošanu un nelikumīgu piesavināšanos, un sekmēt likuma varas ievērošanu un demokrātiskās institūcijas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits