Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Lietuvā plāno paaugstināt skolotāju algas un veicināt priekšlaicīgu pensionēšanos

Lietuvas skolotāju algas jau septembrī varētu tikt paaugstinātas aptuveni par 5% atkarībā no slodzes, bet tiem skolotājiem, kuriem līdz pensijai palicis mazāk par pieciem gadiem, varētu tikt atļauts doties pensijā arī agrāk.

Izglītības darbinieku arodorganizāciju un valdības sarunas pamazām virzās uz vienošanos skolotāju algas paaugstināt vidēji par 52 eiro. Nekādi dokumenti vēl nav parakstīti, bet izglītības ministrs Daiņus Pavaļķis plāno pēc divām trim nedēļām nosaukt konkrētus skaitļus un sākt oficiālas sarunas par kolektīvo līgumu.

Līdzekļi šādai algu paaugstināšanai pagaidām tiktu ņemti no Izglītības un zinātnes ministrijas un valdības iekšējām rezervēm, bet jau no nākamā gada vajadzīgo summu solīts iekļaut budžetā. 2016.gadā tam būtu vajadzīgi aptuveni 3,48 miljoni eiro.

"No septembra apakšējā minimālā algu robeža tiks atcelta, pārejot pie vidējās robežas. Skolotāja faktiskā vidējā bruto darba samaksa ir 1790 liti (519 eiro) - nepilni 1400 liti (406 eiro) "uz rokas". Mēs īpaši neatšķiramies no kultūras darbiniekiem, bibliotekāriem un citiem, lai gan tiek apgalvots, ka skolotāji pelna krietni vairāk," lēsis Lietuvas izglītības iestāžu arodbiedrības vadītājs Euģēnijs Jesins.

Paredzams arī, ka skolotājiem tiks atļauts doties pensijā pirms noteiktā laika. Proti, tie pedagogi, kuriem ir 30 gadu darba stāžs, varētu pensionēties piecus gadus agrāk un visu šo laiku saņemtu 225 eiro mēnesī. Kā izteicies ministrs, turpmākās skolotāju pensijas no tā neciestu.

Pieļaujot priekšlaicīgas pensionēšanās iespēju, domāts risināt ne tikai pieredzējušo skolotāju "pārguruma problēmu". Ja to izmantos skolotāji, kuriem šobrīd ir nepietiekama slodze, viņu stundas varēs pārņemt citi kolēģi, kuru alga attiecīgi pieaugs.

Šobrīd skolotājiem Lietuvā ir vidēji 12,7 kontaktstundas nedēļā, bet kopējā pedagoģiskā slodze ir vidēji 17 stundas.

Arodbiedrības norāda, ka priekšlaicīga pensionēšanās varētu palīdzēt optimizēt skolotāju skaitu. Pēc Jesina teiktā, tas varētu būt pagaidu risinājums uz diviem trim gadiem.

Pagaidām gan nedz ministrijai, nedz arodbiedrībai nav informācijas, cik skolotāju gribētu izmantot šādu iespēju.

Panākta arī vienošanās mainīt tā dēvēto skolēna groza principu (naudu, kas seko skolēnam) pret "klases grozu" un šo metodiku atsevišķās pašvaldībās izmēģināt jau šoruden.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits