Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lietuvas iekšlietu ministre: Baltkrievijā pie ES robežām varētu atrasties 6000-7000 migrantu

Domājams, ka Baltkrievijas teritorijā pie Eiropas Savienības (ES) ārējām robežām varētu atrasties aptuveni 6000 līdz 7000 migrantu, bet šie skaitļi mainās un atšķiras atkarībā no avotiem, trešdien norādījusi Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

"Skaitļi ļoti atšķiras, Polijas dienesti sniedz vienus, mūsējie - citus. Varētu būt apmēram seši septiņi tūkstoši, bet šobrīd neviens to nevar pateikt, jo parādās jauni [migrācijas] virzieni, tiek organizēti jauni lidmašīnu reisi, vienkāršota vīzu izdošanas kārtība, un tas liecina, ka [Baltkrievijas prezidenta Aleksandra] Lukašenko režīms nepiekāpjas," viņa sacījusi žurnālistiem pēc valdības sēdes.

Pēc ministres teiktā, reaģējot uz mainīgo situāciju pie robežas, trešdien nolemts pastiprināt nedrošāko robežas posmu aizsardzību.

No Baltkrievijas puses novirzīt nelegālos migrantus uz Lietuvu tiek mēģināts tieši mazāk apsargātajos, mežainākajos un grūtāk pieejamajos robežas posmos, tādēļ paredzēts robežsargu un karavīru spēkus pārdislocēt uz šīm vietām.

Tāds lēmums pieņemts, iekšlietu ministrei tiekoties ar aizsardzības ministru Arvīdu Anušausku, Valsts robežsardzes dienesta, Valsts Drošības departamenta un Bruņoto spēku pārstāvjiem.

Šajos robežas posmos tiks gādāts arī par papildu tehniskajiem līdzekļiem robežas novērošanai un tiks pastiprināta izlūkošana draudu identificēšanai. Izstrādāts arī plāns ārkārtējām situācijām - gadījumam, ja uz Lietuvu virzīto migrantu skaits pēkšņi krasi palielinātos.

Lietuvas valdība trešdien izskatīs arī grozījumu paketi jautājumā par nelegālo migrantu likteni pēc likumā paredzētā sešu mēnešu aizturēšanas termiņa beigām, kas ļaus zināmos gadījumos arī pēc tam ierobežot viņu brīvību bez tiesas lēmuma.

Ja sešu mēnešu laikā pēc migranta aizturēšanas viņa patvēruma pieteikumu nebūtu paspēts izskatīt, šim ārvalstniekam nebūtu jāievēro pārvietošanās ierobežojumi, ja vien viņš nerada drošības apdraudējumus, taču tad, ja tiktu konstatēts bēgšanas un slēpšanās risks vai būtu zināms, ka šis cilvēks var radīt draudus Lietuvas nacionālajai drošībai, viņš varētu tikt aizturēts uz uz ilgāku laiku, skaidrojusi iekšlietu ministre.

Bilotaite arī pastāstījusi, ka Lietuvas Migrācijas departaments jau izskatījis aptuveni trešdaļu no visiem nelegālo migrantu patvēruma pieteikumiem, apmēram 300 cilvēku nosūtīti atpakaļ uz savām izcelsmes valstīm.

Viņa piebildusi, ka patvēruma pieteikumi tiek izskatīti ar pastiprinātiem spēkiem - Migrācijas departamentā pieņemti 56 jauni darbinieki un vēl 25 cilvēkus šim darbam deleģējusi Ārlietu ministrija.

Kā vēstīts, krasi pieaugot nelegālo migrantu plūsmai pāri Baltkrievijas robežai, Lietuva vasarā izsludināja ārkārtējo situāciju. Kopš 3.augusta saskaņā ar iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu Lietuvas robežsargi migrantiem liek doties atpakaļ.

No gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti vairāk nekā 4200 nelegālo migrantu, bet kopš rīkojuma stāšanās spēkā šķērsot robežu neatļautās vietās liegts vēl vairāk par četriem tūkstošiem ārvalstnieku.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svjatlanai Cihanouskai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits