Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Zīle: Latvijai svarīgi stingri pozicionēt savu nostāju, gatavojoties Brexit

Latvijai ir svarīgi stingri pozicionēt savu nostāju un intereses, gatavojoties Lielbritānijas aiziešanai no ES, debatējot par sagaidāmo Eiropadomes dienas kārtību, kurā tiks vērtēts Brexit sarunu progress, sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Roberts Zīle (NA).

Kā aģentūru LETA informēja deputāta palīgs Kārlis Būmeisters, Zīle pauda prieku par Ārlietu ministrijas parlamentārās sekretāres Zanda Kalniņas-Lukašēvicas veiksmīgo tikšanos ar britu valsts ministru, kurš atbildīgs par Lielbritānijas izstāšanos no ES - lordu Martinu Kalananu. Ministrs vēlāk Zīlem apstiprinājis sarunas pozitīvo gultni.

"Mazām, atvērta ekonomikas modeļa valstīm zināms ir īpaši svarīgs eksporta tirgus potenciāls, taču saistībā ar Lielbritāniju nozīmīgas ir arī izglītības un augstskolu saiknes, kā arī sadarbība pētniecībā, kas līdz šim ir vērtējamas pozitīvi. Turklāt ir svarīgi piebilst, ka ne vienmēr pārējo lielo ES valstu intereses šādos jautājumos ir līdzīgas," uzsvēra eiroparlamentārietis.

Zīle arī aizstāv migrācijas politikas kritiku, kas tika pausta debatēs, kritizējot EP plenārsēdē izskanējušo negatīvo attieksmi pret Eiropadomes prezidenta Donalda Tuska šonedēļ pausto, ka obligātās patvēruma meklētāju sadales kvotas izraisa nesaskaņas un ir neefektīvas.

"Kritizējot Tuska viedokli, par migrācijas jautājumiem atbildīgajam grieķu EK komisāram Dimitrim Avramopulam nav tiesību kā izpildvaras pārstāvim, kuram pašam nekas nav izdevies, noteikt, kas būtu vai nebūtu anti-eiropeiska nostāja. Tāpat plenārsēdē izskanēja, ka Tusks ar šādu migrācijas kvotu kritizējošu frāzi iedūris dunci EK mugurā," norādīja deputāts, piebilstot, ka Tusks ir teicis patiesību.

Zīles ieskatā Tuska viedoklis, ka centieni uzspiest migrācijas kvotas ES dalībvalstīm ir izgāzušies un sašķēluši ES vienotību vēl vairāk, ir taisnība. Viņš arī atgādina, ka uz Latviju nosūtītie vairāki simti migranti ir devušies prom ar vai bez dokumentiem uz "labklājīgākām" valstīm, uz kurām, lai nokļūtu, sākotnēji tie nereti samaksājuši nelegālajiem pārvadātājiem.

"Arī Polijas, Čehijas un Ungārijas ilgā tiranizēšana, kas nupat rezultējusies Eiropas Komisijas (EK) prasībā tiesā pret šīm valstīm tiešā saistībā ar atteikšanos uzņemt migrantus, spilgti apliecina, cik ļoti šis jautājums ir sašķēlis Eiropu. Vienlaikus uz varenās Spānijas tiesisko realitāti, kas izpaužas politisko oponentu ieslodzījumā, reakcijas nav," teica deputāts.

"Vai "eiropeiski" ir tad, kad Latvijas, Polijas, Ungārijas un citu valstu pilsoņi ir piespiesti pieņemt migrantus, kuri arī būs piespiesti un nelaimīgi nokļūt šajās valstis, jo viņi nemaz tur nevēlas nokļūt? Vai labāk kļūs Vācijai, uz kuru pēc dažam nedēļām vai mēnešiem šie paši migranti atgriezīsies? Vai tikai tad, kad latviešiem, poļiem, čehiem kļūst sliktāk un arī vāciešiem nekļūst labāk - vai tas ir "eiropeiski"?"," retoriski vaicāja Zīle.

Pēc viņa domām, jo ātrāk EK prezidenta Žana Kloda Junkera vadītā EK izvērtēs jēdzienu "eiropisks" un "anti- eiropisks" patieso nozīmi ES, jo mazāk "dunču" tās pārprasti platajā mugurā tiks "sadurts" no ES valdībām un tās ievēlējušiem pilsoņiem.

"Varam tikai minēt, kādus tieši kadrus ar nelaimīgiem migrantiem, kas nonākuši "ne tajās" valstīs un apvainotiem tiesās iesūdzēto valstu pilsoņiem turpinās rādīt Krievijas varai pietuvinātie masu saziņas līdzekļi, turpinot hibrīdkara šķeltniecisko propagandu pret ES dalībvalstīm," piebilda Zīle.

Top komentāri

Hmm
H
Eiropas Savienība aizstāv iedomātās imigrantu tiesības Eiropā, bet noliedz Eiropas pamattautu tiesības. Tā noliedz gan kataloņu tautas tiesības dzīvot savā neatkarīgā kataloņu valstī, gan citu Eiropas tautu tiesības pašām lemt, ko tās grib ielaist katra savā valstī. Burti "ES" drīzāk nozīmē "Eiropas Slepkava".
nav smieklīgi
n
Zīle ir kritizējis imigrāciju, Zīle ir atbalstījis Poliju un Ungāriju, Zīle ir pieminējis Spāniju (netieši Kataloniju). Viss ir pareizi.
VaiNavSmieklīgi
V
No raksta: "Zīle arī aizstāv migrācijas politikas kritiku" - ja šim Briselē jauki uzdzīvojošajam patiešām uztrauktu Latvijas kā neatkarīgas valsts un tās iedzīvotāju nākotne, tad pareizais teiciens būtu "Zīle pieprasa nekavējoties nodrošināt ES ārējo robežu kontroli lai novērstu likumpārkāpēju nelegālo migrantu iekļūšanu, atgriezt atpakaļ tēvzemē jau nelikumīgi iekļuvušos un tiesāt valsts un nevalstiskās organizācijas, kas nodarbojas ar Āfrikas kontinenta pārcelšanu uz Eiropu"...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits