Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +27 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Advokāts: Savčenko var apmainīt pret Krievijas karavīriem

Krievijas un Ukrainas specdienesti spriež par iespējamo ukraiņu lidotājas Nadeždas Savčenko apmainīšanu pret krievu karavīriem Jevgēņiju Jerofejevu un Aleksandru Aleksandrovu, telekanāla "112 Ukraina" ēterā paziņoja Savčenko advokāts Marks Feigins.

Krievijas un Ukrainas starpā turpina darboties vienošanās par tiesisko palīdzību, un atbilstoši tai pēc tam, kad Savčenko lietā tiks pieņemts spriedums, viņu var nosūtīt izciest sodu uz Ukrainu. Savukārt Krievijas puse var šādā pat kārtībā pieprasīt Jerofejeva un Aleksandrova izdošanu, sacīja advokāts.

Sagaidāms, ka Krievijas karavīru tiesāšana sāksies septembrī, savukārt jau ceturtdien Krievijas Rostovas apgabala Doņeckā pilsētas tiesā sāksies sākotnējā noklausīšanās Savčenko lietā.

Pirmdien Krievijas medijs Gazeta.ru ziņoja, ka Jerofejevs un Aleksandrovs jau esot apmainīti pret ukraiņu karavīriem, kas Donbasā atrodas prokremlisko teroristu gūstā. Kijeva šo informāciju noliedza, vienlaikus atzīstot, ka sarunas par krievu karavīru apmaiņu tiešām notiek.

Maskava 34 gadus veco Savčenko vaino divu Krievijas žurnālistu nāvē pagājušajā vasarā Ukrainas austrumos, pret viņu ierosināta arī krimināllieta par nelikumīgu robežas šķērsošanu.

Savčenko savu vainu noliedz, un decembra beigās viņas advokāti iepazīstināja ar dokumentiem, kas liecina, ka brīdī, kad žurnālisti iekļuva mīnmetēju ugunī, Savčenko jau atradās promaskavisko kaujinieku gūstā, kas viņu vēlāk aizveda uz Krieviju.

Ukrainas armija Luhanskas apgabalā, valsts austrumos, 16.maijā sagūstīja divus Krievijas armijas karavīrus - 3.gvardes īpašo uzdevumu brigādes kapteini Jevgēņiju Jerofejevu un seržantu Aleksandru Aleksandrovu. Brigādes pastāvīgā dislokācijas vieta ir Toljati pilsēta Krievijas Samaras apgabalā.

Pratināšanas gaitā abi gūstekņi apliecināja, ka ir Krievijas armijas aktīvā karadienesta karavīri. Nopratināšanas video ir publicēts tīmeklī.

Arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) apstiprinājusi - gūstekņi atzinušies, ka viņi ir Krievijas armijas aktīvā karadienesta karavīri.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli


    Baltijas valstis

    Vairāk Baltijas valstis


    Eiropa

    Vairāk Eiropa


    ASV

    Vairāk ASV


    Krievija

    Vairāk Krievija


    Tuvie austrumi

    Vairāk Tuvie austrumi


    Cits

    Vairāk Cits