Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Krievijas nacionālisti: Mēs sakāvām Hitleru, mēs sakausim Putinu

Maskavā svētdien Tautas vienotības dienā par Krievu maršu dēvētajā pasākumā pulcējās tūkstošiem radikālo nacionālistu, vicinot melnidzeltenos Krievijas impērijas karogus, skandinot nacionālistiskus un pret imigrantiem vērstus saukļus, kā arī pieprasot prezidenta Vladimira Putina atkāpšanos.

«Mēs sakāvām Hitleru, mēs sakausim Putinu,» skandēja sanākušie, aicinot saukt tiesas priekšā prezidenta sabiedrotos. Viens no gājiena organizatoriem - Aleksandrs Belovs - AFP skaidroja, ka «Putins ir kriminālā režīma galva. Ļaudis no viņa ir noguruši».

«Krievija pieder mums,» sauca gājiena dalībnieki. Kā ziņoja NEWSru.com, netrūka arī ekstrēmāku izsaucienu, piemēram, «Slava Breivīkam!», norādot uz norvēģu labējo ekstrēmistu Andersu Bēringu Breivīku, kuram piespriests 21 gada cietumsods par 77 cilvēku slepkavību 2011. gada jūlijā.

Organizatori vēsta, ka maršā pulcējušies ap 10 tūkstošiem cilvēku. Pēc policijas aplēsēm, sanākuši ap sešiem tūkstošiem.

Maskavas centrā policija aizturējusi 25 cilvēkus, kas bija tērpušies melnos militāra stila mēteļos, pie kuriem bija piespraustas nozīmītes ar nacistu svastiku, vēstīja RIA Novosti. Maskavas metro pēc marša izcēlās kautiņš starp akcijas dalībniekiem un sanākušajiem antifašistu aktīvistiem, vairāki cilvēki ievainoti.

Nacionālistu organizētie marši notika vairākās Krievijas pilsētās. Policija aizturēja aptuveni 90 cilvēku, kas bija pulcējušies uz nesankcionētu gājienu Jekaterinburgā. Lielākā daļa aizturēto ir nepilngadīgi. Par bērnu likumpārkāpumiem informēti vecāki.

Nacionālisti savu ideju popularizēšanai iecienījuši 4. novembri jeb Tautas vienotības dienu, kas valstī iedibināta 2005. gadā. Šī diena ieviesta, lai pieminētu Maskavas atbrīvošanu no poļu iebrucējiem 1612. gadā. Par godu šim notikumam 4. novembris Krievijā bija svētku diena līdz pat 1917. gada revolūcijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits