Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +32 °C
Skaidrs
Piektdiena, 28. jūnijs
Kitija, Viesturs, Viestards

Netanjahu norāda, ka nav gatavs piekrist kara izbeigšanai pret Hamās Gazā

Šaubas par iespējamu vienošanos par karadarbības pārtraukšanu Gazas joslā starp islāmistu grupējumu Hamās un Izraēlu palielinājušās pēc tam, kad Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu paziņojis, ka varētu piekrist vienīgi iespējai vienoties tikai par daļēju uguns pārtraukšanu, bet ne kara pret Hamās izbeigšanu, vēsta Associated Press.

Intervijā konservatīvajai televīzijai 14. kanāls B. Netanjahu svētdienas vakarā paziņoja, ka ir gatavs piekrist iespējai daļēji vienoties, lai atbrīvotu vismaz kādus no islāmistu iebrukuma laikā Izraēlā 7. oktobrī sagūstītajiem ķīlniekiem. Ap 120 ķīlnieku joprojām atrodas Gazas joslā. "Taču mums ir apņēmība turpināt karu pēc pauzes, lai izpildītu mērķi iznīcināt Hamās. Es neesmu gatavs no tā atteikties," paziņoja premjerministrs.

BBC atzīmē, ka intervijā B. Netanjahu uzsvēris, ka intensīvākā fāze karadarbībai Gazas joslas dienvidu pilsētā Rafahā esot jau gandrīz garām. Taču arī tas nenozīmējot, ka tuvojas kara noslēgums. Viņš arī piebildis, ka Izraēlas Aizsardzības spēki drīz būšot gatavi pārvietot karavīrus uz robežu ar Libānu, kur pastiprinājušās apšaudes starp Izraēlu un islāmistu kustības Hezbollah kaujiniekiem.

B. Netanjahu noraidījis iespēju, ka Rietumkrastā valdošā Palestīniešu pašpārvalde varētu pārņemt varu Gazas joslā no Hamās. "Beigās jābūt divām lietām: jāpanāk, ka Izraēlas Aizsardzības spēki veic demilitarizāciju, un jāizveido civila administrācija. Es ceru, ka to varētu izdarīt ar atsevišķu reģiona valstu atbalstu un līdzdalību. Domāju, ka tas būtu pareizas ceļš, kā virzīties uz priekšu. Es varu pateikt, ka nebūtu gatavs Palestīnas valsts izveidošanai tur, neesmu gatavs to nodot Palestīniešu pašpārvaldei," teica premjerministrs.

Associated Press raksta, ka šie B. Netanjahu paziņojumi attālina iespēju, ka varētu tikt panākta vienošanās ar Hamās par karadarbības pārtraukšanu apmaiņā pret ķīlnieku atbrīvošanu, kuras panākšanu aktīvi cenšas lobēt ASV valdība.

Hamās ir paziņojusi, ka neatbrīvos ķīlniekus, kamēr netiks noteikta pastāvīga uguns pārtraukšana un Izraēlas karaspēks nepametīs Gazu. Islāmistu grupējums paziņojumā arī norādījis, ka B. Netanjahu izteikumi liecina par to, ka viņš noraida ASV un ANO Drošības padomes atbalstīto vienošanās priekšlikumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Seši tūristi miruši Grieķijas rekordkarstumā

Jau seši tūristi zaudējuši dzīvību šomēnes, dodoties pārgājienos Grieķijā, neskatoties uz varasiestāžu brīdinājumiem būt īpaši uzmanīgiem valsti piemeklējušā karstuma viļņa laikā, vēsta Deutsche Wel...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits