Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Sīrijas karš ienācis kaimiņvalstī Libānā

Visu nākamo dienu pēc ceturtdienas asiņainā sprādziena Libānas galvaspilsētas Beirūtas šiītu rajonā Dahijā terora akta vieta bija slēgta un tur darbojās policijas izmeklētāji. Libānas televīzijas galveno uzmanību pievērsa versijām par to, kādā veidā ticis īstenots nežēlīgais uzbrukums, kurā dzīvību zaudēja 22, bet ievainojumus guva 325 cilvēki.

Vietējo iedzīvotāju vairākums uzskata, ka terora akta īstenošana Beirūtas dienvidu rajonā, kas uzskatāms par šiītu radikālo islāmistu kustības Hezbollah atbalsta punktu, skaidri norāda uz tā saistību ar karu kaimiņvalstī Sīrijā. Piektdien to nekavējoties apstiprināja arī Hezbollah līderis Hasans Nasralla, paziņojot par gatavību personiski iesaistīties Sīrijas karā.

Neraugoties uz lielo upuru skaitu un terora akta mērogu, dzīve pavisam netālu, tikai pāris kilometru attālumā no šīs vietas, pēc traģiskā notikuma ritēja kā parasti. Ar ļaužu plūsmu lielveikalos, jautrību kafejnīcās un restorānos līdz pat vēlai naktij. Ik pa laikam šur un tur tumšajās debesīs pat bija redzamas zaļas, sarkanas un dzeltenas salūta raķetes.

Pēdējos četrdesmit gados šajā valstī piedzīvotā karadarbība un terora akti savā ziņā ir norūdījuši vietējos iedzīvotājus, un viņi izturas uzsvērti mierīgi, apgalvodami, ka sprādziens ir tikai sprādziens, bet dzīve taču turpinoties. Tomēr aiz šīs brašās pozas slēpjas kāda cita patiesība, un tās ir bažas par savu un valsts nākotni.

Visu Libānas iedzīvotāju skati ir pievērsti notikumiem pilsoņkara pārņemtajā Sīrijā. Šeit uzskata, ka šī kara rezultāti atstāšot iespaidu uz Libānu, kur viena daļa iedzīvotāju simpatizē Sīrijas autoritārajam prezidentam Bašāram el Asadam, bet otra - viņa pretiniekiem.

Norūpējušies ir arī Libānas kristieši, kuru skaits Libānā ir apmēram pusotra miljona. Šī iemesla dēļ daudzi no viņiem cenšas iegādāties īpašumu drošā vietā, par kādu tiek uzskatītas Eiropas valstis un Ziemeļamerika, kur varētu paglābties pieaugošu draudu gadījumā.

Latvijas goda konsuls Libānā Žerārs Reno sarunā ar Dienu norādīja, ka B. el Asada zaudējuma gadījumā nepatikšanas draudot šejienes kristiešiem. «Vienkārši tad viņi sāks iznīcināt kristiešus,» ir pārliecināts Ž. Reno. Tas faktiski nostādījis libāniešus kristiešus līdzās šiītiem un Hezbollah kustībai, kuras militārās kustības kaujinieki karo Sīrijas prezidenta B. el Asada pusē. Sarunās ar šejienes kristiešiem iespējams noprast, ka viņu viedoklis par Hezbollah kā bruņotiem Libānas aizstāvjiem ir visai pozitīvs.

«Tagad uz Libānu vairs neatbrauc daudz tādu tūristu, kas pirms Sīrijas kara ieradās šeit. Irākieši, kuveitieši, jordānieši brauca šurp ar mašīnām cauri Sīrijai,» teica Latvijas goda konsuls. Lai gan ikdienas dzīvē ir pagrūti sajust Sīrijas kara ietekmes ekonomiskos aspektus, nacionālajā līmenī Libānas tautsaimniecība jau ir tikusi negatīvi iespaidota.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits