Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Sīrijas opozīcija varētu nepiedalīties miera sarunās, ja netiks atsaukts ielūgums Irānai

Sīrijas trimdas opozīcijas grupējumu lielākā alianse - Nacionālā koalīcija - pārskatīs savu lēmumu par dalību šonedēļ Šveicē gaidāmajā Sīrijas miera konferencē Ženēva 2, ja ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns neatsauks ielūgumu Irānas delegācijai, atsaucoties uz Nacionālās koalīcijas oficiālo pārstāvi Luaju Safi, vēsta ziņu aģentūra Reuters.

Bans Gimuns svētdien vakarā paziņoja, ka nosūtījis Teherānai ielūgumu piedalīties konferencē, kuras sākums paredzēts 22.janvārī Montrē pilsētā, Šveicē.

Saskaņā ar Bana Gimuna teikto viņš saņēmis Irānas apliecinājumus, ka Islāma Republikai Sīrijas miera sarunās būs "pozitīva un konstruktīva loma".

"Sīrijas Nacionālā koalīcija paziņo, ka tā atsakās piedalīties konferencē Ženēva 2, kamēr Bans Gimuns nebūs atsaucis ielūgumu Irānai," Safi teikto citē Reuters.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādījis, ka konference atgādinās profanāciju, ja uzaicināto valstu sarakstā nebūs Irānas.

"Patlaban uz konferenci Ženēva 2 ir uzaicinātas 40 valstis. Protams, tās ir piecas ANO Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis, Eiropas valstis, kas vienā vai otrā veidā piedalās humānās palīdzības sniegšanā un Sīrijas ķīmisko ieroču problēmas risināšanā. Uzaicinātas ir arī tādas valstis kā Austrālija, Meksika, Koreja, Dienvidāfrika, Japāna, Brazīlija, Indija, Indonēzija un daudzas citas. Ja šajā sarakstā nebūs Irānas, tad konference atgādinās profanāciju," sacīja ministrs.

Savukārt Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss pirmdien norādīja, ka konferencē Ženēva 2 nevajadzētu piedalīties nevienai valstij, kas neatbalsta Sīrijas pārejas valdības izveidošanu.

Viņš uzsvēra, ka runa ir par Irānu, kurai "pilnībā ir jāpieņem" Ženēvas komunikē.

2012.gada 30.jūnijā Ženēvā sanāksmē, kurā piedalījās ANO Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis un citas stratēģiski svarīgās valstis, tika pieņemts komunikē, kurā pausts aicinājums izveidot Sīrijas pārejas valdību.

Arī citas gaidāmās konferences dalībnieces, tostarp ASV, aicinājušas Irānu pilnībā un publiski apliecināt atbalstu Ženēvas komunikē.

Bans Gimuns jau iepriekš paziņojis, ka konferences Ženēva 2 galvenais mērķis ir Sīrijas pārejas valdības izveidošana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits