Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvijas sieviešu basketbola izlase uz EČ dosies bez Krastiņas, Priedes un Veideres

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība uz Eiropas čempionātu dosies bez Ievas Krastiņas, Lienes Priedes un jaunās Rūtas Veideres, sestdien pavēstījis izlases galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš.

Piektdien Latvijas izlase aizvadīja noslēdzošo pārbaudes spēli, kurā, darbojoties bez vairākām līderēm, ar 66:68 izbraukumā piekāpās Zviedrijai.

Kopā sagatavošanās ciklā latvietes 12 mačos guva piecus panākumus.

"Treneru kolektīvam izšķirošo lēmumu pieņemt nebija viegli, jo katrai spēlētājai bija gan plusi, gan mīnusi. Ņēmām vērā gan pašreizējo sportisko formu un sniegumu pārbaudes spēlēs, gan iederību komandas spēles modelī un spēju izpildīt konkrētus uzdevumus, gan arī auguma parametrus," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē treneri. "Visus argumentus saliekot kopā nolēmām no 15 kandidātēm šoreiz sastāvā neiekļaut Ievu Krastiņu, Lieni Priedi un Rūtu Veideri."

Latvijas izlase vēl svētdien un pirmdien aizvadīs treniņus Rīgā, bet jau otrdien dosies uz Ungāriju, kur gaidāms Eiropas čempionāts.

No 12 sastāvā iekļautajām spēlētājām piecām (Katei Aizsilai, Ditai Rozenbergai, Kristīnei Vītolai, Ievai Kūlītei un Zentai Meļņikai) šis bija pirmais Eiropas čempionāts, bet pieredzes bagātākā ar sesto finālturnīru būs Gunta Baško-Melnbārde. Zīmīgi, ka Kūlīte Eiropas čempionātos debitēs 26 gadu vecumā.

No spēlētājām, kas startēja iepriekšējā, Latvijai neveiksmīgajā, Eiropas čempionātā, sastāvā palikušas vienīgi Kitija Laksa, Dita Liepkalne un Anete Šteinberga. Turklāt Laksa būs jaunākā Latvijas izlases spēlētāja jau otrajā finālturnīrā pēc kārtas.

Aija Putniņa atgriezusies sastāvā pēc viena finālturnīra izlaišanas traumas dēļ, bet Zane Eglīte, Anete Jēkabsone-Žogota un Baško-Melnbārde izlasē nokļuvušas pēc ilgākām pauzēm.

Latvijas izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēs sesto reizi pēc kārtas - pirmajās četrās sacensībās tā aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, bet iepriekšējo finālturnīru noslēdza jau pēc pirmajām trim apakšgrupu spēlēm.

Eiropas čempionāts risināsies no 11. līdz 28.jūnijam. Apakšgrupu turnīrā komandas sacentīsies Sombathejā, Šopronā (abas - Ungārija), Timišoarā un Oradja (abas - Rumānija), bet izšķirošie mači notiks tikai Ungārijā. Otrajā posmā komandas tiksies Debrecenā un Ģērā, bet cīņas par medaļām tiks aizvadītas Budapeštā.

Latvijas izlase ielozēta C apakšgrupā un aizvadīs četras spēles četrās dienās. Pirmajā mačā tā 11.jūnijā plkst.17.30 pēc Latvijas laika sacentīsies ar Serbiju, nākamajās divās dienās tajos pat laikos gaidāmas cīņas arī ar Horvātiju un Lielbritāniju, bet noslēdzošais mačs 14.jūnijā plkst.20 būs pret Krieviju.

Grupas divām vājākajām komandām turnīrs būs noslēdzies, bet labākās trīs vienības iekļūs otrajā posmā, kurā tiksies ar D grupas (Zviedrija, Slovākija, Lietuva, Spānija un Ungārija) trim spēcīgākajām vienībām.

Vēl šajā turnīrā A grupā spēlēs Melnkalne, Čehija, Ukraina, Francija un Rumānija, bet B grupā savā starpā spēkosies Polija, Turcija, Itālija, Baltkrievija un Grieķija.

Izslēgšanas spēlēs kvalificēsies abu otrā posma grupu četras labākās komandas.

Eiropas čempiones izcīnīs tiesības spēlēt 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, kamēr 2.-5.vietas ieguvējas piedalīsies kvalifikācijas turnīrā.

Eiropas spēcīgākās sieviešu basketbola komandas iepriekš Ungārijā tikušās 1950., 1964., 1983. un 1997.gadā, bet Rumānijā - 1966.gadā.

2013.gada Eiropas čempionātā par labāko komandu kļuva Spānija, kas finālmačā ar 70:69 pārspēja par galveno favorīti uzskatīto Franciju.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionātā:

Zane Eglīte, Kate Aizsila (abas - RSU/Merks), Ieva Kūlīte, Zenta Meļņika (abas - TTT Rīga), Anete Jēkabsone-Žogota (Kurskas Dinamo, Krievija), Gunta Baško-Melnbārde (Basket Landes, Francija), Dita Liepkalne (Bembivres Embutidos Pajariel, Spānija), Dita Rozenberga (San Salvatore, Itālija), Anete Šteinberga (Royal Castors Braine, Beļģija), Kristīne Vītola (Saragosas Mann-Filter, Spānija), Aija Putniņa (Nantes Reze, Francija), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitātes Bulls, NCAA).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi