Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Stiprina uzvarētāju tradīcijas. Saruna ar BK Ventspils galveno treneri Robertu Štelmaheru

Vienmēr jācenšas uzvarēt, vai tā būtu draudzības spēle vai izšķirošā finālspēle, pārliecināts ir basketbola treneris Roberts Štelmahers, kurš šoruden sāks trešo sezonu BK Ventspils galvenā trenera amatā. Iepriekšējās divās sezonās viņš uz Ventspili atveda pa vienam titulam katrā, vispirms uzvarot Baltijas Basketbola līgā, kas līdz tam bija izdevies tikai lietuviešiem, savukārt šopavasar - triumfējot arī Latvijas čempionātā.

Prasmi uzvarēt Štelmahers pierādījis arī spēlētāja karjeras laikā, jo viņa rēķinā ir vairāki čempiona tituli Latvijā, Lietuvā, Slovēnijā, Polijā. Viņš uzvarējis arī Eiropas otrā prestižākajā basketbola klubu turnīrā ULEB kausā, kurā (tiesa, ar nosaukumu ULEB Eiropas kauss) pēc vairāku gadu pārtraukuma atgriežas arī Ventspils komanda.

Vai pirms jaunās, kluba jubilejas, sezonas komandā jaušama svētku sajūta?

Mums ir darba atmosfēra jūtama. Svētku sajūtas varbūt vairāk ir kaut kur citur, citos kabinetos. Protams, tas, ka šī ir divdesmitā sezona klubam, visiem ir zināms, taču nav jau starpība gadiem. Mūsu mērķis uzvarēt čempionātā ir tieši tāds pats, kāds tas bija pagājušajā gadā. Nebija tā, ka speciāli gaidījām divdesmito sezonu, lai būtu apaļš skaitlis un tad varētu vinnēt. Sportā jau tie gadi nav tik svarīgi. Mūsu svētki ir treniņi un spēles.

Vai kluba vadība tomēr nav devusi mājienus, ka apaļajā jubilejā vajadzētu spēlēt vēl labāk un sasniegt vēl vairāk?

Vai domājāt, ka iepriekš vadība izvirzīja uzdevumu izcīnīt otro vietu un netikt eirokausu otrajā kārtā? Ventspils ir klubs ar uzvarētāju tradīcijām, ko pierāda tie paši divdesmit gadi, kurus viņi ir augstākajā līmenī strādājuši. Tā atbildība mums bijusi visos gados - mērķi ir visaugstākie no iespējamajiem. Šeit mēs runājam par klubu, kuram vienmēr ir mērķis kļūt par čempioniem un kausos izkļūt no grupas un spēlēt pēc iespējas tālāk. Citādi mērķi nav bijuši ne pirmajā kluba gadā, ne būs arī divdesmitajā vai četrdesmit piektajā. Tas jāsaprot arī spēlētājiem un tiem pārējiem cilvēkiem, kuri uz šo klubu nāk, ka lielos klubos citādi nav.

Šogad Latvijas čempionu tituls nevis jāizcīna, bet jāaizstāv - vai gatavošanās mērķa sasniegšanai atšķiras?

Atšķiras spēlētāji, ar kuriem es strādāju. Situācija un paveicamais darbs, lai tās uzvaras izcīnītu, kopumā daudz neatšķiras. Mēģinām ieguldīt darbu un gatavošanos veidot tā, kā parasti.

Kādas prioritātes bija, komplektējot sastāvu sezonai?

Par prioritātēm runāt ir sarežģīti. Parasti mēģinām, cik nu iespējams, koncentrēties uz Latvijas basketbolistu kodola veidošanu, vietējo spēlētāju piesaisti un noturēšanu, taču arī mūsu finansiālie resursi nav neierobežoti. Uzskatu, ka galu galā izdevies piesaistīt pietiekami labus vietējos basketbolistus, taču ar viņiem vēl jāstrādā. Jāiegulda enerģija, lai spēlētāji attīstītos un saprastu, ko mēs no viņiem gribam sagaidīt. Skaidrs, ka pirmais mēnesis noteikti nebūs viegls. Kaut vai tāpēc, ka šogad startēsim Eiropas kausā, kas būs jauns izaicinājums gan viņiem, gan arī man pašam kā trenerim.

Leģionāri un komandas jaunpienācēji ir Latvijā pietiekami labi pazīstami un iepriekš redzēti. Vai apzināti centāties piesaistīt tieši šādus - sevi jau pierādījušus - spēlētājus?

Tā varētu teikt. Mērķis bija sapulcināt puišus, kuri Latvijā ir pietiekami labi spēlējuši, taču jāņem vērā, ka tajā pašā Eiropas kausā un tādā līmenī neviens no viņiem nav spēlējis.

Lielu ažiotāžu izsauca Maira Četmena atgriešanās Ventspilī...

Viņš ir augstas klases spēlētājs, kurš komandai var dot ļoti daudz gan laukumā, gan ģērbtuvēs, gan vispār sadzīvē. Viņam ir ļoti augsta spēles izpratne, tāpēc mēs uz viņu ceram kā uz vienu no komandas līderiem.

Cik daudz pārbaudes spēlēs jūtams tas, ka viņš pagājušo sezonu tomēr izlaidis?

Vēl jau ir tikai pirmās spēles, viss vēl ir procesā, tāpēc vēl grūti vērtēt, vai un cik daudz tas ietekmēs sniegumu. Sava vieta komandā vēl ir jāsaprot visiem, arī Četmenam.

Vai ir jau izkristalizējušies komandas līderi?

Mums ir divpadsmit spēlētāju. Komandā ir spēks.

Visu sarunu ar Robertu Štelmaheru lasiet pirmdienas, 29.septembra, laikrakstā Diena!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Roberts Štelmahers

Basketbola treneris
Dzimis 1974. gada 19. novembrī Rīgā
Augums: 190 centimetru
Svars: 88 kilogrami
Spēlētāja pozīcija: saspēles vadītājs
Spēlētāja karjera: ASK Rīga (1990-1991), Bonus (1991-1995), ASK/Brocēni/LMT (1996-1998), Avtodorozhnik, Krievija (1998), Zastal, Polija (1998-1999), Slask, Polija (1999-2000), Pinar, Turcija (2000-2001), Ulker, Turcija (2001-2002), Olimpija, Slovēnija (2002-2004), Lietuvos rytas, Lietuva (2004-2008), ASK Rīga (2009), Prima, Itālija (2009)
Trenera karjera: Perlas, Lietuva (2009), asistents Lietuvos rytas, Lietuva (2010-2011), Perlas, Lietuva (2011), Pieno žvaigždes, Lietuva (2011-2012), BK Ventspils (2012-)
Sasniegumi kā spēlētājam: ULEB kausa ieguvējs (2005), Baltijas čempions (2006., 2007.), Latvijas čempions (1996., 1997., 1998.), Polijas čempions (2000), Slovēnijas čempions (2004), Lietuvas čempions (2006)
Sasniegumi kā trenerim: Baltijas čempions (2013), Latvijas čempions (2014)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi