Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Irānā ar nāvi sodīts cīkstonis Afkari

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nosodījusi Irānas pieņemto lēmumu ar nāves sodu sodīt cīkstoni Navidu Afkari, kura dzīvība izdzisa sestdien.

Farsas provinces vadītājs Kasems Mousavi sestdien vietējai televīzijai atklāja, ka 27 gadus vecais cīkstonis ar nāvi sodīts Adel-Abadas cietumā.

Kā vēsta Irāna varasiestādes, cīkstonis 2018.gadā Širāzas pilsētā nemieru laikā nogalinājis vienu drošības dienesta darbinieku.

Irānas puse norādīja, ka sportists savā nodarījumā atzinies, taču viņa ģimene un cilvēktiesību organizācijas norāda, ka atzīšanās izspiesta vardarbīgā veidā. Sportista aizstāvji norādīja, ka Afkari sodīšana Irānai bijusi īpaši svarīga, jo viņš iepriekš bijis viens no atpazīstamākajiem sportistiem, kurš nevairījies kritizēt savas dzimtenes valdību.

"Nāves soda izpilda pret Navidu Afkari Irānā ir ļoti bēdīgas ziņas. SOK pēc saņemtajiem jaunumiem ir šokā," teikts SOK paziņojumā.

Pagājušajā nedēļā SOK prezidents Tomass Bahs nosūtīja vēstuli Irānas prezidentam, lūdzot amatpersonu apžēlot cīkstoni. 

"Žēl, ka mūsu kopējais darbs ar Irānas Olimpisko komiteju, Starptautisko Cīņas sporta federāciju un Irānas Cīņas sporta federāciju nenesa cerētos augļus," pausts SOK paziņojumā. "Domās esam kopā ar Afkari ģimeni un viņa draugiem."

Tikmēr starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācija Amnesty International atklāja, ka Afkari iepriekš lūdzis palīdzību, lai viņa lieta tiktu izskatīta likumam atbilstošajā kārtībā. Afkari nav bijusi iespēja noalgot advokātu, bet cietumā viņš pakļauts spīdzināšanai, kā rezultātā viņš vēlāk arī atzinies.

Tāpat Irānas rīcību nosodīja arī ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

"Nosodām šo rīcību tiktāl, cik tas iespējams," vēsta Pompeo ieraksts "Twitter". "Tas ir neizmērojams uzbrukums cilvēka pašcieņai, kas pat neatbilst šī režīma standartiem. Irāniešu balsis netiks apklusinātas."

Nosodījumu un neizpratni par Irānas rīcību pauda arī Vācijas politiķe Bārbela Koflere, bet ASV prezidents Donalds Tramps pagājušajā nedēļā sportista apžēlošanu centās panākt ar ierakstiem Twitter, veltot tos Irānas pusei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi