Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Orientēšanās – tā ir pasaules izzināšana

Iepazīt Ziemassvētku kauju vietas orientēšanās poligonā.

"Orientēšanās nav tikai sporta veids, kad pēc iespējas īsākā laikā jāspēj izskriet sarežģītāku vai vieglāku distanci, atrodot kontrolpunktus. Orientēšanās ir pasaules izzināšana. Ik reizi, gatavojot jaunu orientēšanās sporta karti, par daudziem objektiem gribas uzzināt kaut ko vairāk, atrast notikumus kontekstā," stāsta Latvijas Orientēšanās federācijas (LOF) prezidents Dagnis Dubrovskis. Viņš ar mežiem saistīts ne tikai kā orientierists, bet ilgus gadus vadījis arī LLU Meža fakultāti. "Mežā vairāk vai mazāk redzam to ainavu, kāda ir mantota no iepriekšējām paaudzēm. Bet tajā ir daudz noslēpumu, kurus jāprot ieraudzīt, atpazīt, jo tad mežs var izstāstīt negaidītu stāstu." Lai rosinātu iepazīt gan kultūrvēsturiskos, gan meža stāstus, LOF izveidojusi pirmo orientēšanās poligonu projektā Orientējies Latvijā – vēsturiskajās Pirmā pasaules kara Ziemassvētku kauju vietās.

"Mangaļos, Ziemassvētku kauju vietā, ir gan izrautās bumbu bedres, gan fortifikācijas sistēmu paliekas, vecie kara ceļi, kas vietām jau izzuduši. Mans uzdevums bija dokumentāli identificēt tās vietas, kas atrodamas dabā, un uzlikt uz kartes. Savienojot to ar latviešu strēlnieku žurnālos rakstītajiem kauju aprakstiem un citām dokumentālām liecībām, kas ir Kara muzeja arhīvos, fotogrāfijās, atmiņu pierakstos, un pārlasot Aleksandra Grīna Dvēseļu puteni, veidojās kopaina, tapa daudzslāņains stāsts par šo vietu," atklāj D. Dubrovskis un uzsver, ka tas ir pirmais orientēšanās poligons, kur tiek izstāstīts militārās vēstures stāsts. "Katrs cilvēks, kurš dodas mežā, var izprast to mērogu, kur notika kauju darbība, reāli var iedomāties, ar kādām fiziskām grūtībām nācās sastapties karavīriem."

Poligonā ir 25 kontrolpunkti. Telefonos var lejuplādēt mobilo lietotni Qrenteerings (distancē kontrolpunktos var atzīmēties, ar telefonu nolasot QR kodus) vai arī Ziemassvētku kauju muzejā Mangaļos Valgundes pagastā paņemt bezmaksas karti ar atzīmētajiem kontrolpunktiem, iepazīties ar tajā aprakstīto Qrenteerings lietošanas instrukciju, reģistrēties distancei. Pat iesācējiem nebūs grūti saprast orientēšanās pamatus. Kontrolpunkti poligonā ir kā stabiņi krūšu augstumā (1,30 m). Poligona karti var lejuplādēt arī www.lof.lv. Katrs var izvēlēties, kurus kontrolpunktus apmeklēt, izplānot secību. Tie, kas maršrutu izskrējuši sportiskā režīmā, informē, ka distances garums, visus 25 kontrolpunktus apmeklējot, ir 10,5 km "pa gaisa līniju". D. Dubrovskis iesaka līdzi ņemt kompasu, taču šajā apkaimē ir labs stigu ceļu tīkls, tālu apmaldīties nevar. 

Latvijā ir ļoti daudz šādu kultūrvēsturiskā mantojuma vietu, kuros izstāstīt arī dabas, ģeoloģisko, mežkopības stāstu, tāpēc LOF projektā Orientējies Latvijā domā arī par citiem orientēšanās poligoniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Komanda pāri zvaigznēm

Porziņģis un Celtics NBA izslēgšanas turnīru sāks no labākās pozīcijas.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi