Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pieredzes stāsts: Profesionāls bokss līdztekus plāniem par augstāko izglītību

Astoņpadsmitgadīgais bokseris Mārcis Grundulis mācās Rīgas Tālmācības vidusskolas 11. klasē, bet jau šobrīd tiek dēvēts par daudzsološu boksa talantu. Vasarā aizvadījis savu sesto profesionālā boksa cīņu, izejot arī Arēna Rīga ringā. Pagaidām viņa rēķinā ir tikai uzvaras (viens no panākumiem izcīnīts ar pretinieka nokautu) un iekļūšana Pasaules boksa Supersērijas cīņu sarakstā. Paralēli tam Mārcis mācās, savā aizņemtajā ikdienā atrodot laiku arī mājasdarbiem, bet pēc 12. klases absolvēšanas plāno iegūt arī augstāko izglītību, lai nākotnē kļūtu par treneri.

Sapņi, kuri piepildās

Par savu elku un piemēru, kā no Latvijas iespējams izsisties boksa elitē, saucu Mairi Briedi. Pirms pāris gadiem man tas likās pilnībā neiespējami, ka varētu cīnīties turpat, kur Mairis. Ar draugiem tika runāts par tādiem sapņiem, kuri tagad ir piepildījušies. Briedis man ir parādījis, ka tas, ka esi no Latvijas, boksā nav bezcerīgi. Viņš ir mans elks sportā, ceru, ka kādreiz izdosies sasniegt viņa līmeni. Kas zina, varbūt arī augstāk. Arī mamma lepojas – dēls drīz rīvēs Briedim kantes.

Mamma atbalsta ar drebošu sirdi

Esmu īsts Latvijas patriots un cenšos uzturēt komandā labu noskaņojumu, kas radītu pozitīvus darba apstākļus. Protams, es vēlos, lai boksa karjera ir ilga. Ja nevēlētos, neietu ringā. Manas sporta gaitas aizsākās jau sešu gadu vecumā – sākotnēji tas bija karatē, tad kikboss un bokss. Šis sporta veids ir mana izvēle. Mamma vairākkārt ir jautājusi – vai vajag? Un vienmēr saņēmusi apstiprinošu atbildi! Lai gan ikvienu cīņu mamma skatās ar drebošu sirdi, viņa neiestājas pret manu izvēli, tieši pretēji – atbalsta un cenšas neizlaist nevienu cīņu.

Tikai viena brīvdiena nedēļā

Profesionālais sports ir smags darbs – lai gūtu panākumus, jāizliek sevi visu, tāpēc vienā brīdī radās grūtības apvienot sportu un iešanu uz skolu. Pēc trenera ieteikuma pārgāju uz tālmācību un šobrīd ļoti veiksmīgi mācos patstāvīgi. Dienas laikā ir divi smagi treniņi, tāpēc mācīšanās visbiežāk notiek vakarā. Ja ir tik piepildīta ikdiena ar treniņiem, sacensībām un izbraukumiem, citādi nav iespējams. Vienīgā brīvdiena ir svētdiena.

Panākumu saraksts

Pa šiem gadiem man ir iekrājies zināms panākumu saraksts – esmu vairāku starptautisku turnīru dalībnieks un uzvarētājs, Latvijas čempions boksā pieaugušajiem 2018. gadā, 1. vietas ieguvējs Latvijas Jaunatnes Olimpiāde boksā 2017. gadā, trīskārtējs Latvijas čempions Kikboksā WAKO (2014., 2015. un 2016. gadā), trīskārtējs Latvijas čempions boksā (2015., 2016. un 2017. gadā), Lietuvas čempions K-1 WAKO, GhettoBoxing 2017 uzvarētājs u.tml. Šie ir tikai daži no izcīnītajiem tituliem. Tajā pašā laikā es apzinos izglītības vērtību un pēc vidusskolas absolvēšanas plānoju studēt, lai nākotnē kļūtu par treneri.

Plāni kļūt par treneri

Lai cik ilga arī būs boksera karjera, tā nebūs mūžīga, bet zināšanas, kas ir iegūtas, neviens nevarēs atņemt. Tieši tāpēc arī dienaskārtībā nekad nav bijis jautājums, vai vajag mācīties. Viennozīmīgi vajag, jo izglītība ir nepieciešama visiem. Patiesībā Latvijā noteikti būtu jādomā par obligātu vidējo izglītību. Lai kļūtu par labu boksa treneri, nepieciešama ne tikai pieredze, bet arī izglītība. Spilgts piemērs ir jau pieminētais Mairis Briedis, kurš izglītību ieguvis Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā  - gan kā pedagogs, gan kā boksa treneris

Autors: Rīgas Tālmācības vidusskolas audzēknis, bokseris Mārcis Grundulis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi