Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Alafilipam atkārtots triumfs pasaules čempionātā riteņbraukšanā; Liepiņam 52. vieta

Vairāku simtu tūkstoši skatītāju klātbūtnē svētdien Beļģijā aizvadīts pasaules čempionāta šosejas riteņbraukšanā vīru elites grupas brauciens. Pēc varena solo atrāviena, otro gadu pēc kārtas par pasaules čempionu kļuva francūzis Žiljēns Alafilips. No Latvijas sportistiem finišu sasniedza – Emīls Liepiņš un Toms Skujiņš – kuriem attiecīgi 52. un 60. vieta 195 riteņbraucēju konkurencē, ziņo Latvijas Riteņbraukšanas federācija.

Toms Skujiņš visilgāk no Latvijas riteņbraucējiem atradās vadošo braucēju pulkā. Īpaši smags bija Flandrijas aplis, ko sportisti veica divas reizes. Tajā tika iekļauti septiņi izteikti stāvi pauguri gan bruģa, gan asfalta seguma klājumā. Skujiņš un Liepiņš vadošajā grupā sasniedza šos kāpumus. Peletonā bija vien ap 80 riteņbraucējiem. Bruģētajā Flandrijas apļa kalnā grupa sadalījās. Vispirms kontaktu zaudēja Liepiņš, kurš turpināja sacensības vienā no sekotāju grupām. Turpinājumā peletons sadalījās vēlreiz, Skujiņam paliekot braucēju vidū ārpus TOP20 skaita.

Priekšpēdējā aplī, Skujiņš veica solo uzbrukumu, ar mērķi veiksmes gadījumā pacīnīties par vietu TOP20, tomēr pēdējos kilometros latvieti panāca grupiņa, kurai bija pievienojies arī Emīls Liepiņš. Finišā nedaudz augstāk Liepiņš, kuram 52. vieta, kamēr Skujiņš, kura risks šoreiz neattaisnojās, ieņēma 60. pozīciju. Krists Neilands pēc pirmajiem Flandrijas apļiem zaudēja kontaktu no lielās grupas, finišu nesasniedzot. Vēl ātrāk sacensības bija spiests noslēgt Mārtiņš Pluto. Elites PČ sacensību debitants piedzīvoja kritienu, zaudējot laiku un vairs nepiebraucot grupai. Finišu nesasniedza arī neviens no Igaunijas un Lietuvas riteņbraucējiem.

Uz starta izgāja 195 riteņbraucēji no 45 valstīm. Starts tika dots Antverpenē, no kurienes sportisti devās uz Lēvenu. Pēc viena Lēvenas apļa trase veda uz ļoti smago Flandrijas apli. Nepilnu 20 kilometru garumā tika iekļauti septiņi vērā ņemami kāpumi. Stāvuma pakāpe atsevišķos pauguros pārsniedza 15 procentus. Pēc Flandrijas apļa pieveikšanas braucēji atgriezās Lēvenā, lai vēl četras reizes veiktu šīs pilsētas dinamisko apli. Tam sekoja vēl viens Flandrijas aplis, kā arī divi finiša apļi jau atkal Lēvenā.

Dienas atrāvienā iesaistījās astoņi riteņbraucēji, tostarp igaunis Oskars Nīsū. Ņemot vērā trases specifiku, peletons bēgļiem nedeva vairāk par piecu minūšu pārsvaru. Grupas priekšā izteikti dominēja Beļģijas sportisti, kuru līderis šai sacīkstei bija olimpiskais vicečempions Vouts van Ārts.

Pirmie pavērsieni sākās jau pirmajā Flandrijas aplī, kad pēc francūža Benuā Konfurā uzbrukuma izveidojās jaudīga grupiņa. Tajā ietilpa arī tādi vīri  kā - Remko Evenpūls un Magnus Korts Nīlsens. Vēlāk Konfurā grupai pievienojās vēl vairāki braucēji. Tika likvidēts dienas atrāviens, bet arī šķietami spēcīgā kompānija pēc Itālijas riteņbraucēju aktīva darba tika panākta, un peletons Lēvenas apļos bija kopā.

Dodoties uz noslēdzošo Flandrijas apli, no grupas aizmuka desmit braucēji. Aktīvs atkal bija Evenpūls, kurš arī atradās šajā kompānijā. 55 kilometrus pirms finiša savu pirmo vārdu teica Žiljēns Alafilips. Pasaules čempions nosacīti lielās grupas rindas padarīja vēl plānākas, panākot arī tā brīža līderu grupu.

Vadībā bija vien ap 17 sportistiem. Priekšpēdējā Lēvenas aplī, kad līdz finišam bija vien vairs 20 kilometri, savu atkal teica Alafilips. Viņš veica vairākus mērķtiecīgus uzbrukumus. Galu galā viņam izdevās iegūt pārsvaru. Sekotāju vidū nebija vienprātības līdera ķeršanā. Sekoja vien atsevišķi mēģinājumi.

Pēdējos kilometros vairs nebija ne mazāko šaubu par uzvarētāju. 29 gadus vecais Alafilips otro gadu pēc kārtas palika nepārspēts. Trasē viņš pavadīja 5 stundas 56 minūtes un 34 sekundes.

Sīvā cīņā par otro vietu ātrākais bija nīderlandietis Dilans van Bārls, kuram sudrabs (+00:00:32), kamēr bronzas dāņu riteņbraucējam Mihaelam Valgrēnam. Mājiniekam nācās samierināties ar ceturto vietu, ko ieguva Jaspers Steivens.

PČ šosejas riteņbraukšanā, elites vīru grupas brauciens: 268,3 km

1. Julian Alaphillippe, Francija, 05:56:34

2. Dylan Van Baarle, Nīderlande, +00:00:32

3. Michael Valgreen, Dānija, +00:00:32

4. Jasper Stuyven, Beļģija, +00:00:32

5. Neilson Powless, ASV, +00:00:32                                                                                                                

6. Tomass Pidckok, Lielbritānija, +00:00:49

52. Emīls Liepiņš, Latvija, +00:06:31

60. Toms Skujiņš, Latvija, +00:06:31

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi