Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kolbrellī uzvar episkākajā Parīze – Rubē; Skujiņš 39. vietā

Svētdien Francijas ziemeļos aizvadīts pasaulslavenais velobrauciens Parīze – Rubē. Pēdējās desmitgades sarežģītākajās un neprognozējamākajās sacensībās uzvaru svinēja Bahrain Victorious komandas Itālijas riteņbraucējs Sonijs Kolbrellī. Latvijas čempions Toms Skujiņš iesaistījās atrāvienā, finišējot 39. vietā, kamēr Emīlam Liepiņam 87. pozīcija, vēsta Latvijas Riteņbraukšanas federācija.

Pēdējo dienu nokrišņi Francijas ziemeļu daļā bija skaidrs vēstnesis tam, ka šī gada “Parīze – Rubē”, kas pandēmijas dēļ no pavasara tika pārcelts uz rudeni, izvērtīsies par īstu ziemeļu elli. Jau tā sarežģītie bruģa posmi bija kļuvuši slapji un ļoti slideni.  Papildus tam arī sacensību laikā lija lietus, kas sacensību gaitu padarīja vēl neprognozējamāku.

Latviju prestižajā sacīkstē pārstāvēja divi “Trek – Segafredo” vienību pārstāvošie velosportisti – Toms Skujiņš un Emīls Liepiņš. Kā vienam, tā otram šī bija debija “Parīze – Rubē”. Sākotnējais plāns abiem bija palīdzēt savas vienības līderiem – Jasperam Streivenam un Madsam Pedersonam – atrasties pēc iespējas labākā pozīcijā pirms izšķirošajiem bruģa posma sektoriem.

Kopējais distances garums sasniedza 257 kilometrus. Trases laikā vairāk nekā 55 kilometri tika veikti pa dažāda garuma un grūtības pakāpes bruģa sektoru posmiem. Kopumā sektoru skaits sasniedza 30, tostarp vēsturisko un leģendāro Ārenbergas mežu.

Pirmā trases daļa pagāja bez bruģa posmiem.  Tajā braucēji cīnījās par iespēju nonākt dienas atrāvienā, kas pie tik bīstamas trases, nebūt nebija sliktākais scenārijs. Līdz pirmajam bruģa sektoram nokomplektējās ap 30 braucēju liela līderu grupa, kas šādā klasikā ir retums. Atrāvienā spēja būt arī Toms Skujiņš. Kopā ar Tomu bija virkne riteņbraukšanas zvaigžņu, tostarp olimpiskais eksčempions Gregs van Avermāts, Džanī Moskons, Stefans Kings, Davids Balerini un citi.

Skujiņa grupas pārsvars pār sekotājiem bija ap divām minūtēm. Pirmajos bruģa posmos, kā varēja gaidīt, peletons sadalījās. Notika ļoti daudz kritienu. Cieta arī Peters Sagans, kurš šajās sacensībās bija uzvarējis 2018. gadā. Trase vietām bija pārplūdusi un ekstrēmi slidena. Kritieni notika arī līderu grupā, kur lielākais cietējs bija titulētais šveiciešu solo braucējs Stefans Kings, kurš bruģa akmeņus uz savas ādas izbaudīja trīs reizes.

Turpinājumā no Skujiņa grupas atrāvās četri riteņbraucēji, no kuriem viens  - Florians Vermērss (“Lotto Soudal”) – spēja būt priekšā bija arī tad, kad viņu panāca favorītu grupiņa ar pašu Metjū van der Pūlu priekšgalā.  

Toms Skujiņš pēc tam, kad viņu panāca van der Pūla grupa, ilgāku laiku ārkārtīgi smagajās sacensībās turējās titulētā Vouta van Ārta grupā. Toms demonstrēja lieliska cīnītāja raksturu, tomēr pēdējos 40 kilometros viņš zaudēja kontaktu no jaudīgās van Ārta grupiņas, kas centās panākt netālu priekšā esošo van der Pūlu. Jāatzīmē, ka kritieni no tālākas cīņas izsita “Trek – Segafredo” līderi Pedersenu, kurš līdz tam aizvadīja lielisku sacīksti.

Sacensību priekšgalā solo atrāvienu veica Džani Moskons (“Ineos”). Itālietis turējās ap 30 sekunžu vadībā, kamēr viņu panākt centā van der Pūls, Toms van Asbroks, Sonijs Kolbrellī un Gijoms Buavēns. Vēl 30 sekundes tālāk brauca van Ārta vadītā grupa.

Pēdējos 30 kilometros gludi negāja arī līderim Moskonam. Vispirms viņš mainīja velosipēdu pēc tehniskas likstas, bet drīz vien itālietis piedzīvoja kritienu. Tas ļāva van der Pūlam ar kompāniju pietuvoties līdz 15 sekundēm. 16 kilometrus pirms finiša arī Moskons tika panākts. Itālietis uzreiz arī zaudēja kontaktu no līderiem.

Trijatā vadībā palika van der Pūls, Kolbrellī un jau no dienas atrāviena vadībā esošais Vermērss. Tikmēr van Ārta kompānija atradās minūtes attālumā. Līderu trio lieliski prata sastrādāties, nedodot daudz cerību konkurentiem pietuvoties.

Uzvarētāja liktenis izšķīrās tikai Rubē trekā. Pēdējā treka aplī nedaudz vairāk spēka bija kājās Eiropas čempionam Sonijam Kolbrellī. Itālietis izcīnīja savas karjeras smagāko un ļoti iespējams prestižāko triumfu (06:51:07). Otrā vieta Vermērsam, kamēr ar trešo pozīciju nācās samierināties van der Pūlam (abi +00:00:00).

Toms Skujiņš cīnījās līdz galam, finišējot 39. vietā, 11 minūtes un 6 sekundes aiz uzvarētāja. Tikmēr Emīls Liepiņš lieliski darbojās komandas interesēs, kur tas bija iespējams, cīnījās līdz galam un debijas reizē Rubē treku sasniedza 87. vietā, 28 minūtes un 46 sekundes pēc uzvarētāja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi