Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Google uzvar lietā par grāmatu digitalizēšanu

Noraidīta ASV Rakstnieku ģildes iesniegtā apelācijas sūdzība par tiesas lēmumu, kas ļauj interneta tehnoloģiju gigantam Google digitalizēt miljoniem grāmatu.

Ieilgusī lieta par interneta uzņēmuma digitalizēto grāmatu un žurnālu autortiesībām noslēdzās, kad ASV Augstākā tiesa noraidīja ģildes mēģinājumus pārsūdzēt iepriekšējo lēmumu.

Februārī ASV Rakstnieku ģilde iesniedza apelācijas sūdzību par ASV Augstākās tiesas lēmumu, ka Google veiktā digitalizācija "dod ievērojamu labumu sabiedrībai".

Google Books platformā iekļautas gan grāmatas, uz kurām joprojām attiecas autortiesības, gan arī tādas, kuras pieejamas brīvā lietošanā. Lietotāji var lasīt grāmatu fragmentus un meklēt atslēgas vārdus tekstā.

Lieta par autortiesību pārkāpšanu tika ierosināta 2005.gadā.

ASV Rakstnieku ģildes prezidente Roksana Robinsone apelācijas noraidīšanu nodēvējusi par "milzīgu zaudējumu" rakstniekiem.

"Šis īstermiņa sabiedriskais labums varētu izmaksāt amerikāņu kultūras nākotni," sacīja ģildes izpilddirektore Marija Razenberga. "Rakstnieki jau tagad pieder vienai no vissliktāk apmaksātajām profesijām ASV. Ja nākotnes rakstnieki nevarēs nopelnīt iztiku ar savu darbu, tad ar to varēs nodarboties tikai bagātie vai tie, kurus kāds finansiāli atbalsta, un tad ASV intelektuālā un mākslinieciskā dvēsele būs izputināta."

2012.gadā Google ārpus tiesas panāca izlīgumu ar ASV Izdevēju apvienību. Tas izdevējiem deva iespēju pašiem lemt, vai ļaut pieeju savām grāmatām un žurnāliem, kurus Google digitalizējis sava bibliotēkas projekta ietvaros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko