Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Deloitte: Speciālas ekonomiskās zonas piesaista tieši ražojošos uzņēmumus

Lielāko 200 Centrālās un Austrumeiropā strādājošo uzņēmumu vadītāji norāda, ka 55% gadījumos valsts atbalsta pieejamība neietekmē to lēmumus par jaunu investīciju izvietojumu, taču 60% no ražojošajiem uzņēmumiem tomēr to norādījuši kā būtisku faktoru, liecina finanšu konsultāciju uzņēmuma Deloitte pētījums.

"Vistiešāk valsts atbalsta pieejamības jautājumi Latvijā pēdējā laikā tiek skatīti kontekstā ar speciālajām ekonomiskajām zonām (SEZ). SEZ darbības pamatā ir virkne nodokļu atlaižu uzņēmējiem, kas investē SEZ teritorijās, un valsts mērķis tādejādi ir stimulēt uzņēmējdarbības vides attīstību konkrētās valsts teritorijās. Valsts ar šādu instrumentu palīdzību tipiski var izvēlēties kādas investīcijas un kuros tautsaimniecības sektoros vēlas piesaistīt. Deloitte pētījums norāda, ka tautsaimniecības sektoru griezumā valsts atbalstu kā būtisku priekšnoteikumu norāda ražošanas uzņēmumi - 60% aptaujāto, bet tajā pat laikā tirdzniecības un enerģētikas uzņēmumi valsts atbalsta pieejamību 58% gadījumos neuzskata par svarīgu aspektu, lai pieņemtu lēmumu par investīciju veikšanu," norāda Deloitte pārstāvis Andris Pārups.

"Augstāk minētie dati norāda uz ražošanas sektora uzņēmumu visaugstāko ieinteresētību šādu iespēju izmantošanā, un ir pamatojams ar investīciju intensīvu kapitālieguldījumu veikšanu ražošanas līdzekļu izveidē, kur atmaksāšanas periods visbiežāk būs salīdzinoši ilgs," skaidro Deloitte finanšu konsultāciju nodaļas direktors Raimonds Kulbergs.

Jau krietnu laiku valdībā tiek plānots izskatīt nepieciešamību pagarināt SEZ darbības termiņu, ar priekšlikumu pagarināt to darbību līdz 2035. gadam. No iesaistīto institūciju puses ir dzirdami dažādi viedokļi par šādu nepieciešamību, līdz pat piesardzīgiem apgalvojumiem, ka SEZ kā parādība sevi nav attaisnojušas, jo valstī nomaksāto nodokļu apjoms ir nebūtisks, taču Deloitte pētījums norāda, ka SEZ kā investīciju piesaistes instruments iespējams nav kritiskais posms ārvalstu tiešo investīciju piesaistē, tomēr tas var kalpot kā papildus motivators īpaši ražojošiem uzņēmumiem.

"Tāpēc vienlīdz svarīgi būtu kompleksi izvērtēt ne vien SEZ darbības termiņa pagarinājumu, bet arī izvērtēt SEZ darbības kvalitatīvos aspektus, piemēram, atbalsta koncentrēšana, ražošanas uzņēmumiem, administratīvā sloga analīze SEZ teritorijā esošajiem uzņēmējiem, noskaidrojot iemeslus pieejamo atbalsta mehānismu neizmantošanai un identificēt rekomendācijas SEZ darbības kvalitatīvo aspektu uzlabošanai. Šāda kompleksa pieeja varētu veicināt valsts ilgtermiņa interesēm atbilstošu investīciju piesaisti, sekmēt uzņēmēju vēlmi investēt SEZ esošajos uzņēmumos atkārtoti," norāda Deloittte pārstāvis.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses