Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

EM šogad no 30 uzņēmējdarbības uzlabošanas pasākumiem izpildījusi četrus

Ekonomikas ministrija (EM) līdz šā gada 1.jūlijam izpildījusi četrus uzņēmējdarbības uzlabošanas pasākumus no 30, kā arī astoņus apakšpasākumus no 48, teikts EM informatīvajā ziņojumā par uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānā 2012.gadam iekļauto uzdevumu izpildes gaitu, kas pieejams valdības vietnē "eportfelis".

Uzņēmējdarbības uzsākšanā turpinās darbs pie uzņēmumu elektroniskās reģistrēšanas kārtības ieviešanas. Tajā pašā laikā ir nodrošināta atvieglojumu par pamatkapitāla palielināšanu saistīto ierakstu izdarīšanu Komercreģistrā turpināšana mikrouzņēmumiem, ir izvērtēta dokumentācijas un dublējošās informācijas skaita samazināšana, dibinot jaunu uzņēmumu, un sākta Uzņēmumu reģistra pakalpojumu uzlabošana.

Nekustamā īpašuma reģistrēšanā izstrādāts regulējums vienas pieturas aģentūras principa ieviešanai īpašuma datu reģistrēšanā un īpašumtiesību nostiprināšanā. Nodokļu jomā sākta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) deklarāciju vienkāršošana elektroniskajā deklarēšanas sistēmā. Investoru tiesību aizsardzībā apstiprināti grozījumi attiecīgajos likumos investoru tiesību aizsardzībai.

Līgumsaistību izpildē izstrādāta speciāla tiesvedības kārtība ar komercdarbību saistīto jautājumu izskatīšanai un sākts tiesvedības procesa izvērtējums. Elektroenerģijas pieslēguma jomā nodrošināta saīsinātā termiņa ievērošana vienkāršota tehniska projekta gadījumā. Elektronisko pakalpojumu attīstībā ieviesta eKase - līdz ar to uzņēmējiem vairs nav jāiesniedz izziņa kā apliecinājumu par veiktajiem maksas pakalpojumiem, valsts nodevām un nodokļu maksājumiem.

Papildus nozaru institūcijās ir veikti vairāki administratīvo slogu samazinoši pasākumi. Nodokļu jomā atvieglotas prasības preču piegādes dokumentiem, atvieglota ar PVN rēķinā uzrādītās informācijas iekļaušana grāmatvedībā. Labāka regulējuma ietvaros īstenots pasākumu plāns administratīvā sloga samazināšanai, administratīvo procedūru vienkāršošanai un publisko pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai un iedzīvotājiem, sākti pētījumi "Administratīvo prasību analīze un kontrolējošo institūciju darbības novērtējums veselības aprūpes pakalpojumu jomā" un "Administratīvā sloga samazināšanas iespēju izpēte privātajam sektoram darbības dokumentēšanas un dokumentu glabāšanas jomā".

Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plāna 2012.gadam mērķis ir "vienkārši un kvalitatīvi pakalpojumi uzņēmējdarbībā: vairāk e-pakalpojumu", un tajā iekļauti veicamie pasākumi, kuriem ir ietekme uz Latvijas "Doing Business" pētījuma rādītājiem tādās jomās kā uzņēmumu dibināšana, nodokļu administrēšana, būvniecības process, līgumu izpilde, elektroniskā pārvalde u.c.

Kā ziņots, Pasaules Bankas Doing Business 2012.gada pētījumā Latvija no 31.pozīcijas pērn pakāpusies uz 21.vietu 2012.gadā. Pasaules Banka Doing Business pētījumā aplūko uzņēmējdarbības vidi 183 pasaules valstīs un veic tās novērtējumu desmit dažādos uzņēmuma darbības posmos, sākot no uzņēmējdarbības sākšanas līdz tās izbeigšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses