Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Lukins: Krīze ir Eiropas, ne vairs globāla mērga

Starptautiskie darījumu risku apdrošinātāji Coface prognozē palēninātu Eiropas ekonomikas attīstību šogad un nelielu recesiju (-0.1%). ASV ekonomika stabilizējas un tiek prognozēts neliels IKP pieaugums par +1.6%. Arī Japānas ekonomika šogad atgriezīs līdzsvaru un pat uzrādīs pieaugumu par 1.8%. Jaunattīstības valstu izaugsme šogad turpināsies ar 5.1% IKP pieaugumu, tomēr ne tik strauji kā 2011. gadā.

Šīs prognozes liek pamatu runāt par sistēmisku krīzi pasaulē, kuras centrā ir eirozonas valstis, nevis globālu krīzi, kā tas bija 2008.-2009.gadā, kad vienlīdz cieta visa pasaules ekonomika, norāda Coface Latvia vadītājs Māris Lukins.

Kredītrisku apdrošinātāji Coface vērš uzmanību uz to, ka Eiropā un pasaulē pērnā gada nogalē tika novērota izteikta maksājumu disciplīnas pasliktināšanās. Eiro zonā novēloti vai atlikti tika 28% norēķinu, kamēr pasaule vidēji 19% maksājumu netika veikti.

Coface prezidents Fransuā Davids pauž pārliecību, ka palēninātā Eiropas ekonomikas izaugsme šogad kombinācijā ar samazinātām kreditēšanas iespējām var būtiski ietekmēt kompāniju finanšu stabilitāti un līdz ar to - kredītriskus.

Neskatoties uz nepatīkamajām tendencēm Eiropas dienvidos, Coface joprojām ir pozitīvs skatījums uz Baltijas valstīm. Coface Baltijas valstu pašreizējie reitingi: Latvija - B, Lietuva - A4, Igaunija - A3. Viszemākais reitings Baltijā ir tieši Latvijai. Kā iemesls ir iepriekšējie notikumi ar Parex banku un Latvijas iesaistīšanās Starptautiskā Valūtas Fonda programmā. Igaunijai ir augstākais reitings A3, ar ko tika novērtēta pievienošanās Eiro zonai. tiek progniozēts, ka turpinoties Latvijas ekonomikas pozitīvajām atkopšanās tendencēm, šīs vasaras laikā Latvijas reitings varētu tikt uzlabots.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses