Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Prasības deklarēt darījumus ar fiziskajām personām varētu atbaidīt ārvalstu pircējus

Jaunās prasības skaidras naudas darījumu deklarēšanā varētu atbaidīt ārvalstu pircējus, portālam Diena.lv pieļāva vairāku Latvijas uzņēmumu pārstāvji.

Saeimā galīgajā lasījumā nupat pieņemti grozījumi likumā Par nodokļiem un nodevām, kuri paredz, ka uzņēmumiem būs jādeklarē ar fiziskajām personām veiktie darījumi virs 2000 latiem, vēstījis Dienas Bizness.

Ar fiziskajām personām skaidrā naudā veikto darījumu deklarējamās summas samazināšana uz tirdzniecību neatstās pozitīvu efektu, pieļauj Elkor valdes loceklis Ronalds Feldmanis. Viņš arī norādīja, ka informācijas apkopošana par pirkuma veicējiem un veikto darījumu deklarēšana no uzņēmuma prasīs papildus laiku un resursus.

Tāpat R. Feldmanis sacīja, ka tirdzniecības uzņēmumu mērķis ir nodrošināt ikvienam klientam, tostarp ārzemniekiem, iespēju bez ierobežojumiem norēķināties par pirkumu sev ērtā veidā, taču šāda prasība varētu pircējus atturēt no pirkuma izdarīšanas.

“Prasība uzrādīt personību apliecinošu dokumentu vai sniegt personīgo informāciju, iepērkoties skaidrā naudā, var ietekmēt pircēja izvēli, vai pat likt mainīt lēmumu veikt lielākus pirkumus, atrodoties Latvijā,” sacīja R. Feldmanis.

Arī lietoto automašīnu tirgotāja Varāns valdes loceklis Andris Selevičs pieļauj, ka šāda prasība varētu atbaidīt ārzemju pircējus. “Ja mūsu valsts vēlas, lai pie mums brauc no Austrumu kaumiņu puses un tērē šeit naudu, tad tur vajadzēja būt kaut kādam izņēmumam – lai viņš brauc un tērē to naudu,” pauž A. Selevičs.

Taču pamatā uzņēmumiem grūtības tas neradīs, pieļāva A. Selevičs, uzsverot, ka problēmas būs tikai tādā gadījumā, ja kāds vēlesies ko slēpt un apiet likumu.

Tā kā nekustamā īpašuma tirgū darījumi starp juridiskām personām galvenokārt notiek bezskaidras naudas veidā, jaunās prasības nav tik būtiskas, lai ietekmētu tendences nekustamā īpašuma tirgū, portālam Diena.lv sacīja “Latio” valdes locekle Irita Cimdare.

Skaidras naudas norēķini, iespējams, notiek starp fiziskām personām, sacīja I. Cimdare, savukārt  nereģistrētām fiziskām personām nav pienākuma deklarēt skaidras naudas darījumus.

“Pakalpojumu sniedzēji – uzņēmumi par saviem pakalpojumiem, piemēram, stapniecību, atlīdzību pārsvarā saņem bankas kontā, savukārt, ja klienti norēķinās mūsu birojā, piemēram, par vērtējuma sagatavošanu un maksā ar skaidru naudu, summa parasti nesasniedz šajos likuma grozījumos noteikto slieksni,” skaidroja I. Cimdare.

Tiesa gan viņa uzsvēra, ka deklarēšanas pienākumu paplašināšana arī nekustamo īpašumu tirgotājiem tikai palielinās administratīvo slogu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses