Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Zariņš: Hipotēku banku vajadzēja pārdot Latvijas tirgū neesošam spēlētājam

Latvijas Hipotēku un Zemes banka (LHZB) tika pārdota steigā un slepenībā, bet lielākā daļa par tās pamatkapitāla palielināšanu nobalsojušie deputāti vispār nav sapratuši, par ko balso, intervijā Neatkarīgajai pauž Saeimas deputāts un ekonomists Ivars Zariņš (Saskaņas centrs).

Viņš norāda, ka lai gan banka strādāja konkurences tirgū un kropļojot tirgu un tāpēc tā ir jāpārdod, neviens to neesot licis pārdot tulīt. "Laiks tika dots līdz 2013. gada beigām. Un neviens mums nebija pavēlējis, ka tas jādara tādā veidā, kā tas tika izdarīts," norādot uz viņaprāt aplamo rīcību, stāsta I. Zariņš.

Tāpat ekonomists uzskata, ka esot savdabīgi, ka katrai valsts bankai - Citadelei un LHZB - tika dots pretējs novērtējums, ko ar to tagad darīt. "Ar SEB grupu saistītie konsultanti sacīja, ka LHZB ir jāsadala un jāpārdod pa daļām tūlīt. Savukārt Citadeles gadījumā, kur konsultants ir cits – Nomura, ieteikums bija, ka nevajag steigties ar pārdošanu, jo tam nav izdevīgs brīdis. It kā viens un tas pats tirgus, bet pilnīgi pretēji ieteikumi, kā rīkoties tajā. Nu, bet tas taču droši vien nav tāpēc, ka LHZB pārdošanas konsultants un viens no slepenajiem pircējiem, kā mēs to tagad zinām, ir no vienas un tās pašas SEB grupas," ironizē I. Zariņš.

Deputāts intervijā norāda, ka viņam sāpot sirds par to, ka tika paklausīts bankas pārdošanas konsultantiem un bankas komercdaļa tika sadalīta un pārdota pa gabaliņiem, jo, ja banku pārdotu kā veselu, tad Latvijai viņaprāt būtu bijis iespējams iegūt banku tirgū vienu jaunu nopietnu spēlētāju, kas veicinātu konkurences veidošanos šajā tirgū un mazinātu tajā skandināvu banku hegemoniju. Taču tagad tas vairs neesot iespējams.

"Sēdē es aicināju kolēģus no koalīcijas atlikt šī lēmuma pieņemšanu un pacensties pārdot bankas komercdaļu kā veselumu – piedāvājot to jaunam tirgus spēlētājam. Tāds noteikti atrastos. Apgalvot, ka šādu pircēju nevarēja atrast, ir pilnīgi absurdi, jo tas nozīmē apgalvot, ka Latvijas finanšu tirgus ir tāds, ka tas vispār nav interesants nevienai bankai pasaulē," stāsta deputāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses