Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Izsolīs tiesības nomāt Stūra māju

Ceturtdien VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) izsludinājusi pieteikšanos izsolei uz vēsturiskā Tetera nama jeb Stūra mājas, Brīvības ielā 61, nomas tiesībām uz 30 gadiem, aģentūru LETA informēja kompānijā.

Ēkas kopējā platība ir 7862,8 kvadrātmetri, izsoles sākuma cena nomas maksai mēnesī, neskaitot pievienotās vērtības nodokli, ir 2,3 eiro par kvadrātmetru, papildus nomas maksai nomniekam jāveic maksājumi 1,06 eiro par kvadrātmetru mēnesī, kas iekļauj apsaimniekošanas izdevumus, nekustamā īpašuma nodokli un apdrošināšanu.

Nomas tiesību izsole notiks šā gada 1. augustā, bet tai pieteikties var līdz šā gada 30. jūlijam.

Tetera nams ir valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs daļa, UNESCO Pasaules kultūras mantojuma objekta Rīgas vēsturiskais centrs daļa un vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis. Tā kā īpašums nav nepieciešams valsts funkciju nodrošināšanai, izsoles noteikumi paredz iespēju šo vēsturisko ēku uz tuvākajiem 30 gadiem nodot privātā nomnieka rokās, saglabājot to valsts īpašumā.

VNĪ valdes priekšsēdētājs Andris Vārna stāstīja, ka nomas nosacījumi ir samērīgi un ticams, ka atradīsies tirgus dalībnieks, kas novērtēs šīs ēkas attīstības iespējas.

"Nelielu daļu - nepilnus 700 kvadrātmetru ēkas platības - ekspozīcijai par "čekas" vēsturi Latvijā ēkas pagraba stāvā un pirmajā stāvā izmanto muzejs. Cienām vēstures liecības, taču vienlaikus raugāmies nākotnē - vēsturiskā septiņu stāvu neoklasicisma nama lielākajā teju 8000 kvadrātmetru plašajā daļā ir telpas, kuru sākotnējā dzīve bija saistīta ar sabiedrībai nozīmīgām jomām - izglītību, tirdzniecību, grāmatniecību, mūziku un citām. Vēlamies atdot ēkai tās pelnīto sākotnējo spozmi un iedvest jaunu elpu, tāpēc meklējam valstij izdevīgākos īpašuma attīstības scenārijus," pauda Vārna.

Ņemot vērā, ka ēkai ir piemērots valsts nozīmes vēsturiska notikuma vietas statuss, ēkas nomniekam būs jāizstrādā un jāsaskaņo ēkas pārbūves un restaurācijas būvprojekts, piecu mēnešu laikā no īpašuma nodošanas dienas jāizstrādā un jāsaskaņo ar iznomātāju un pašvaldību būvniecības ieceres dokumentācija, kā arī jāveic visi nepieciešamie pirms projektēšanas darbi.

Ņemot vērā to, ka ēkā jāveic lieli remontdarbi un to būs iespējams apdzīvot tikai pēc šo darbu pabeigšanas, no akta, kas apliecina Īpašuma nodošanu nomniekam līgumā paredzēto projektēšanas darbu un būvdarbu izpildei līdz īpašuma pieņemšanas un nodošanas akta parakstīšanas dienai - nomnieks maksās tikai maksu par īpašuma apsaimniekošanu, apdrošināšanu un nekustamā īpašuma nodokli, atbilstoši iznomātāja faktiskajām izmaksām. Nomas maksa tiks aprēķināta tikai pēc atjaunošanas darbu pabeigšanas - sākot ar īpašuma nodošanas un pieņemšanas akta parakstīšanas dienu.

Lai saglabātu ēkas vēstures liecības, projekta izstrādes un būvdarbu veikšanas gaitā nomniekam jāievēro Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas norādes. Ēkai veikta arī arhitektoniski mākslinieciskā inventarizācija. Ēkas pārbūves un restaurācijas darbiem jāietver pamatu un pagraba sienu, kā arī nesošo konstrukciju pastiprināšanas darbi, pamatu horizontālā hidroizolācija un vertikālo pagraba sienu hidroizolācija, logu atjaunošana, esošo liftu atjaunošana un jaunu liftu uzstādīšana, inženierkomunikāciju pārbūve, siltummezgla, apkures un ugunsdzēsības sistēmas izbūve, ventilācijas un kondicionēšanas sistēmas izbūve, ūdens apgādes un kanalizācijas sistēmu un elektroapgādes sistēmu atjaunošana, ēkas iekšpagalmu, ziemeļu un rietumu fasāžu ārējās apdares remonts un kāpņu remontdarbi.

Nekustamo īpašumu kompānijas Kivi Real Estate komercnodaļas vadītājs Ivars Gorbunovs apstiprināja, ka patlaban pieprasījums pēc namīpašumiem Rīgas centrā ir augsts, turklāt vēsturiskās ēkas tiek pārveidotas gan par viesnīcām, gan biroju ēkām, medicīnas vai izglītības iestādēm.

Arhitekta Aleksandra Vanaga ēka - Tetera nams - atspoguļo neoklasicisma stilistiku, un tā kopējais mākslinieciskais tēls iekļaujas jūgendstila formu estētikā. Nams durvis vēra 1912. gadā kā īres-tirgotāju nams ar veikaliem un galerijām. Tajā atradās Ķeizariskās krievu Mūzikas sabiedrības mūzikas skola, bibliotēka un grāmatu veikals, saldumu un augļu, piena produktu, puķu veikali, Tautas labklājības ministrijas aptieka. Latvijas pirmās republikas laikā tai bija valstiska nozīme - 20. gadsimta 20.un 30. gados daļu no tās izmantoja Iekšlietu ministrija.

Namā dažādos laika periodos atradusies sabiedrisko lietu ministrija, Valsts statistiskā pārvalde, Mežu departaments, krājaizdevu kases. Tā ir bijusi mājvieta Latvijas Pretalkohola biedrībai, dažādām laikrakstu redakcijām, vēlāk arī Izglītības un kultūras ģenerāldirektorātam, Mākslas un sabiedrisko lietu departamentam, Baznīcu un konfesiju departamentam un citām iestādēm.

Laikā no 1940. gada līdz 1941. gadam un no 1944. gada līdz 1991. gadam namu aizņēma Iekšlietu tautas komisariāts, vēlāk Valsts drošības komiteja (VDK). 1990. gadu sākumā pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas ēku sāka izmantot Valsts policija, kas tur atradās līdz 2008. gada jūlija vidum.

Kopš 2015. gada sākuma daļā ēkas atrodas Okupācijas muzeja ekspozīcija par VDK jeb "čekas" vēsturi Latvijā un namam ir piešķirts valsts nozīmes vēstures notikuma Komunistiskā režīma represīvo iestāžu darbības vieta - "Stūra māja statuss.

Īpašumam beidzamajos gados veikta nama fasādes renovācija, vēsturiskā krāsojuma atjaunošanas un jumta seguma nomaiņas darbi, kā arī izstrādāts iespējamais telpu plānojums un tehniskie risinājumi birojiem, kā arī veiktas potenciālo veicamo remontdarbu kopējās aplēses.

Ņemot vērā lielo sabiedrības un mediju interesi, no 2011. gada VNĪ regulāri iznomā īpašumu, slēdzot īstermiņa nomas līgumus vai vienošanās par telpu lietošanu vēsturiskas izpētes, skolu ekskursiju, filmu uzņemšanas, izstāžu un citām vajadzībām.

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Jādomā, ka izsolē saskries daudz ļaužu ... izcelsies kautiņš... par izsoles uzvarētāju rakstīs avīzes... .
re kā
r
Nomāt varēs tā pati firma, kas bija guvusi tiesības izsūtīt paziņojumus pirms vēlēšanām. Varēs izvietot ēkā KGB muzeju ar ušaku un ždanoku mauzoleju.
edvins
e
Ļoti interesanti, ka ebreju rakstā notiek komentētāju cenzūra! Tas ir tiesiskā valstī! Kad Krievija un Vācija Latvijai izmaksās miljardus par cilvēku iznīcināšanu, par ģimeņu un bērnu iznīcināšanu? Vai tad ebreji ir vienīgie cilvēki šajā pasaulē ? Vai mums ir tiesiska valsts ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mainās klientu apkalpošana

Domāju, ka patlaban vien retais apšaubīs to, ka mākslīgais intelekts (MI) ir daudzu jomu nākotne. Pasaules pieredze rāda, ka tieši klientu apkalpošanā MI tiek ieviests ātri, saskatot gandrīz nei...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses