Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

SEB: Iedzīvotāji prognozē mājokļu cenu pieaugumu

Iedzīvotāju pozitīvisms attiecībā uz mājokļu cenu izmaiņām kopš gada sākuma uzrāda arvien pieaugošu tendenci, liecina SEB Mājokļa cenu indikatora jaunākie dati.

Indikatora vērtība mēneša laikā pieaugusi par 5.1 punktu, bet kopš gada sākuma tā palielinājusies par 11.1 punktu, savukārt salīdzinājumā ar augstāko indikatora vērtību, kas tika sasniegta 2011. gada februārī, SEB Mājokļu cenu indikators vēl atpaliek par 4 punktiem.

„Līdz ar pavasara iestāšanos iedzīvotāju noskaņojumā var vērot lielāku pozitīvismu attiecībā uz iespējamo mājokļu cenu pieaugumu, palielinoties nekustamā īpašuma cenu kāpuma prognozētāju un samazinoties cenu krituma prognozētāju skaitam. Noskaņojuma uzlabošanās gan vairāk balstīta uz emocionāliem apsvērumiem, nevis faktiem un racionāliem pamatotiem pieņēmumiem,“ aptaujas rezultātus skaidro SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

Salīdzinot Latvijā un Lietuvā veiktās aptaujas rezultātus, abās valstīs iedzīvotāju noskaņojums ir līdzīgs. Ja Latvijā iedzīvotāju skaits, kas sagaida nekustamā īpašuma cenu pieaugumu tuvākā gada laikā mēneša laikā pieaudzis no 30% līdz 36% (2011. gada decembrī cenu pieaugumu prognozēja 28% respondentu), tad Lietuvā mājokļu cenu pieaugumu prognozētāju skaits ir nedaudz lielāks - 39%.

Tāpat Lietuvā vairāk nekā Latvijā ir iedzīvotāji, kuri uzskata, ka cenas nākotnē samazināsies - lai arī Latvijā mēneša laikā ir nedaudz palielinājies cenu krituma prognozētāju skaits no 13% līdz 14% respondentu (pērnā gada nogalē mājokļu cenu kritumu prognozēja aptuveni 18%), tomēr tas nesasniedz Lietuvas cenu samazinājuma prognozētāju skaitu – 20%.

Gan Latvijā, gan Lietuvā katrs trešais respondents aptaujas laikā pauda uzskatu, ka mājokļu cenas 12 mēnešu laikā nemainīsies un pēc gada tās atradīsies pašreizējā līmenī. Interesanti, ka salīdzinot ar Latviju, Lietuvā  ir gandrīz divas reizes mazāk respondentu (10%), kuriem nebija viedokļa par šo jautājumu.

SEB Mājokļu cenu indikatora aptauja Latvijā veikta sadarbībā ar pētījumu centru SKDS laika posmā no 16. – 28. martam. Aptaujā Latvijā kopumā piedalījās 1001 iedzīvotājs. Iedzīvotāju aptauju Lietuvā veica Lietuvas un Lielbritānijas tirgus un sabiedriskās domas pētījumu aģentūra Baltijos tyrimai laika posmā no šī gada 26.marta līdz 3. aprīlim. Aptaujā piedalījās 1000 Lietuvas iedzīvotāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses